Overslaan en naar de inhoud gaan

TomTom, Linux en Big Tech samen tegen Google Maps

Het door smartphones gepasseerde TomTom slaat terug tegen het marktdominante Google Maps in een opmerkelijke samenwerking voor open routekaarten. De Nederlandse firma slaat namelijk de handen ineen met de Linux Foundation én techreuzen Amazon Web Services (AWS), Meta (eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp) en Microsoft.
kaarten, maps, navigatie, route, TomTom, AWS, Meta, Microsoft
© TomTom
TomTom

De nieuw aangekondigde Overture Maps Foundation belooft het redelijke, gebruikersgedreven alternatief te zijn voor de 'overheersing' door Google Maps. Het gaat hierbij niet alleen om concurrentie voor de kaartensite en bijbehorende smartphone-apps van ads-gigant Google, maar ook (net als bij Google) om een achterliggende api (application programming interface) waarmee andere apps en services kunnen aanhaken.

Nonprofitbasis voor commercie

TomTom was jaren terug marktbepalend leverancier van routenavigatiesystemen, maar verloor door de opkomst van smartphones en voorgeïnstalleerde Google Maps-apps zijn leidende positie. Nu wil het bedrijf in een breed samenwerkingsverband de concurrentie met Google naar een nieuw niveau brengen. Het Nederlandse techbedrijf meldt dat het nu samen met AWS, Meta en Microsoft de Overture Maps Foundation heeft opgericht.

Deze stichting voor open routekaarten en nuttige verrijkingsinformatie wordt opgezet onder de Linux Foundation. Die nonprofit-stichting voor open source benadrukt dat dit initiatief van de commerciële techleveranciers (AWS, Meta, Microsoft en TomTom) open staat voor iedereen die een gedeeld belang heeft in het aanleggen van databestanden voor open kaarten. Hierbij wordt ook integratie nagestreefd met het al bestaande vrijwilligersproject OpenStreetMap en bijvoorbeeld planningsafdelingen van gemeenten.

De missie van Overture Maps is om huidige en next-gen producten voor kaarten mogelijk te maken. Die alternatieven voor Google Maps zijn dan gebaseerd op de betrouwbare, gebruiksvriendelijke en interoperabele 'open map data' die de stichting creëert. Dat vormt de basis voor kaarten die derde partijen kunnen maken, al dan niet aangevuld met hun eigen data voor meerwaarde en extra functionaliteit.

Search, logistiek, AR

Kaarten dienen namelijk niet alleen voor routenavigatie, maar ook voor zoekopdrachten in specifieke gebieden, logistiek, autonoom rijden en datavisualisatie. De Linux Foundation haalt ook augmented reality (AR) aan als toepassingsgebied waarvoor kaartendiensten in de toekomst van belang zullen zijn. Het samengaan van digitale en fysieke werelden kan rijkere gebruikerservaringen opleveren voor social media en gaming, maar ook voor onderwijs en productiviteit, aldus de verklaring van Overture.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in