Overslaan en naar de inhoud gaan

Google tovert Maps-navigatie om in Web3-ervaring

Google heeft tijdens de keynote van zijn I/O-developersconferentie een nieuwe versie van de navigatie-app Google Maps laten zien, waarin het mogelijk is virtueel plekken te bezoeken met een realistische ervaring.
Immersive maps
© Google
Google

Google had al lange tijd een 'view' met een 3D-ervaring waarbij gebouwen als draadtekening verschenen wanneer gebruikers voldoende inzoomden. Daarnaast was er natuurlijk ook de aan Maps gekoppelde fotodienst Street View. Dat gaf gebruikers al op basis van aan elkaar geplakte foto's een heel aardig 360-graden beeld van hoe een opgezochte locatie eruit zag als je daadwerkelijk op die plek zou staan.

Onderdompelen

Maar nu gaat Google nog een paar stappen verder met wat CEO Sundar Pichai aankondigde als 'immersive view'. "Door gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden in 3D mapping machine learning, combineren we miljarden luchtopnames en afbeeldingen op straatniveau om een nieuw representatie van een plek te genereren met een zeer hoog niveau."

De app gebruikt zelfs actuele weerinformatie zodat er - afhankelijk van situatie op dat moment - wolken, zon of regen met bijbehorende schaduwen van het moment van de dag in het beeld zijn te zien. Op de video die Pichai toonde (en die in een blogpost nog te bekijken is), wordt duidelijk dat ook beschikbare beelden van binnenruimten naadloos in de app zijn verwerkt. Het is mogelijk een restaurant binnen te gaan en rond te kijken. Het lijkt alsof het beeld van een rondvliegende drone afkomstig is, maar het gaat dus om met neurale netwerken bewerkte stilstaande beelden.

De immersive view is binnenkort al te bekijken voor een beperkt aantal steden: Los Angeles, San Francisco, New York, Londen en Tokyo. Later dit jaar zullen er steeds meer plekken aan de app worden toegevoegd.

Interessant voor ontwikkelaars

Google vernieuwt nu ook 'Live View' - de app waarbij Maps met behulp van augmented reality informatie geeft over de plek waar je je op dat moment bevindt mét aanwijzingen om te lopen naar een bestemming. Google stelt de ARCore Geospatial API nu gratis beschikbaar voor ontwikkelaars om te verwerken in eigen apps. De aanbieder geeft als toepassingsvoorbeeld dat ontwikkelaars hier augmented reality games mee kunnen ontwikkelen door karakters te laten interacteren met de omgeving waar de gamer op dat moment is.

Een andere toepassing wordt nu getest door Lime, een bedrijf dat abonnees elektrische fietsen en scooters laat delen. De app gebruikt de API om hen aanwijzingen te geven waar ze hun transportmiddel veilig en verantwoord kunnen stallen zonder voetgangers te hinderen. Veel steden kampen met 'stoepvervuiling' door lukraak achtergelaten e-fietsen en -scooters van bedrijven als Lime.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in