Overslaan en naar de inhoud gaan

TomTom krijgt kansen door Google-ban Huawei

TomTom heeft een deal gesloten met de Chinese smartphonegigant Huawei om apps op diens toestellen te voorzien van kaartinformatie en diensten voor routenavigatie. Dit heeft de Nederlandse maker van kaarten en navigatiesoftware bekend gemaakt.
Google Maps
© Creative Commons/Simon Yeo
Creative Commons/Simon Yeo

Huawei is door de Amerikaanse handelsban tegen het Chinese bedrijf afgesneden van smartphonetechnologie uit de Verenigde Staten. Dit omvat Google's mobiele besturingssysteem Android, maar ook veelgebruikte apps op dat marktdominante platform. Huawei is bezig om de softwarebasis van Android, wat op lager niveau open source is, in te zetten voor een eigen smartphonebesturingssysteem.

Ingebouwde apps

Hoger liggende functies en services van Android zijn in de praktijk echter Google-gebonden, en daarmee buiten bereik voor Huawei. Daarbij zijn ingebouwde apps als Google Maps volledig ontoegankelijk voor de Chinese producent van Android-smartphones. Dit kan ook andere apps raken, die aan locatiebepaling, routenavigatie en dergelijke doen. Ter vervanging van die essentiële app voor landkaarten, routenavigatie en verkeersinformatie heeft Huawei een overeenkomst bereikt met TomTom.

Dit heeft laatstgenoemde afgelopen vrijdag bekend gemaakt, meldt het Amerikaanse persbureau Reuters. TomTom-woordvoerder Remco Meerstra stelt dat deze deal al enige tijd terug is gesloten, maar nog niet publiekelijk was onthuld. Verdere details, zoals waarde, looptijd en voorwaarden van de overeenkomst, worden niet gegeven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in