Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Driverless car

TomTom en UvA storten zich op zelfrijdende auto

De inzet van kunstmatige intelligentie moet het beeld van de omgeving van een zelfrijdende auto veel nauwkeuriger maken. 

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Mike MacKenzie
14 november 2019

De inzet van kunstmatige intelligentie moet het beeld van de omgeving van een zelfrijdende auto veel nauwkeuriger maken. 

De Universiteit van Amsterdam en TomTom openen in een publiek-private samenwerking een nieuw onderzoekslab dat zich richt op het ontwikkelen van een nieuw type dynamische kaarten, speciaal voor zelfrijdende voertuigen.

Het 'Atlas Lab' komt op het Amsterdamse Science Park en maakt onderdeel uit van het nationale Innovatiecentrum voor AI (ICAI). Het onderzoek richt zich op de automatische herkenning van straatmeubilair, het lokaliseren van voertuigen en het combineren van LIDAR sensorgegevens en camerabeelden. "Bij de UvA werken we al langer aan de automatische herkenning van objecten in beelden. Maar hetzelfde doen in een complexe situatie zoals een rijdende auto, is nog altijd een een enorme uitdaging", zegt Theo Gevers wetenschappelijk directeur bij het Atlas Lab.

In het lab gaan de komende vijf jaar vijf promovendi aan de slag met deze problematiek. Voor het onderzoek worden nieuwe data verzameld met busjes die zijn voorzien van allerlei nieuwe sensoren.

Het ICAI is een initiatief van onder meer werkgeversvereninging VNO/NCW dat begin vorige maand van start ging. Vanuit het bedrijfsleven werd 1 miljard euro toegezegd om de kennis op het gebied van AI in Nederland naar een hoger plan te tillen. De overheid steekt er 2 miljard euro in de komende zeven jaar. Hoewel er zo een fors bedrag beschikbaar is voor AI-onderzoek vallen de investeringen in het niet in vergelijking met het buitenland. De Amerikaanse overheid wil bijvoorbeeld 100 miljard dollar in AI-onderzoek steken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.