Overslaan en naar de inhoud gaan

TomTom test autonome auto

Kaartenmaker en routenavigatieleverancier TomTom gaat testen met een zelfrijdende auto. Het Nederlandse bedrijf wil zijn technologie daarvoor uitproberen en verbeteren. De testauto, die in twee jaar is ontworpen en gebouwd, is donderdag onthuld in de aanloop naar de autobeurs IAA in het Duitse Frankfurt. TomTom maakte niet bekend wanneer en waar de testritten worden uitgevoerd.
TomTom zelfrijdende testauto
© TomTom
TomTom

Een promotievideo van TomTom toont in ieder geval een testrit in de Duitse hoofdstad Berlijn. Daarbij zijn wel een chauffeur en bijrijder aan boord. De flink aangepaste auto heeft acht laserscanners, zes radars, stereocamera's en een GPS-systeem. Die meten precies waar de auto is en hoe de omgeving eruitziet. Die informatie wordt continu vergeleken met de high-definition kaarten van TomTom. Met deze combinatie van 360 graden omgevingsverkenning en kaartcorrelatie berekent de auto zelf hoe hij naar zijn bestemming moet rijden.

Naast gedeeltelijk zelfrijdend

"We kunnen onze kaarttechnologie nu continu testen op de weg en daarnaast inzicht verkrijgen in hoe deze in verschillende omstandigheden presteert", aldus TomTom. De resultaten van de testritten worden ook gebruikt voor de verbetering van TomTom-diensten als High Definition (HD) Map, Roadagrams en map-streaming AutoStream. Op de autoshow maakte het bedrijf ook bekend dat het aantal gedeeltelijk zelfrijdende auto's met TomTom-kaarten is gestegen naar meer dan een miljoen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in