Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung krijgt harde klappen

Tegenvallende chipverkopen en een inzakkende vraag naar smartphones zijn de belangrijkste oorzaak dat de omzet 10 procent daalde en de winst met maar liefst 29 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Samsung Galaxy S9
© SaMsung
SaMsung

Samsung had er al voor gewaarschuwd. De cijfers die het bedrijf nu rapporteert, zijn dan ook in lijn met die verwachtingen. Dat neemt echter niet weg dat de resultaten over het vierde kwartaal dramatisch slecht zijn met een omzet van 59, 27 biljoen won (46,4 miljard euro) en een winst van 10,8 biljoen won (8,45 miljard euro)

De hardste klappen kreeg het concern in de verkoop van geheugenchips. Dat is voor Samsung normaal de belangrijkste winstgenerator. Het bedrijf verwacht ook niet dat de vraag naar geheugenchips het komend kwartaal erg gaat aantrekken. Een tweede probleem is de afzet van smartphones, een probleem dat zich deze week ook al bij Apple manifesteerde. Ondanks het uitbrengen van de nieuwe topmodellen zoals de Galaxy S10 komende maand, waarschuwt Samsung al dat de vraag niet heel sterk zal opveren. 

Als gevolg van die wereldwijde terugval in de vraag naar nieuwe smartphones, zijn de resultaten van Samsung divisie die schermen maakt voor mobiele telefoons, ook niet om over naar huis te schrijven.

Toch een topjaar

Vanwege een sterk begin van het fiscale jaar 2018, kon Samsung het jaar wel in zijn geheel positief afsluiten, en zelfs met 243,77 biljoen won (190,8 miljard euro) omzet en 58,89 biljoen won winst (46,1 miljard euro) een nieuw record in de boeken schrijven. Maar de vooruitzichten voor een nieuw topjaar over het fiscaal jaar 2019 zien er voorlopig niet goed uit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in