Innovatie & Strategie

Cloud
rotterdam

Rotterdamse haven vreest afhankelijkheid Amerikaanse cloudleveranciers

Kamercommissie Digitale Zaken gaat in gesprek met Havenbedrijf.

1 september 2022

Kamercommissie Digitale Zaken gaat in gesprek met Havenbedrijf.

Havenbedrijf Rotterdam is bezorgd over de afhankelijkheid van zijn vitale processen bij Amerikaanse cloudproviders. Daarover schrijft het bedrijf in een position paper, in aanloop naar een rondetafelgesprek volgende week in de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer.

"Meer dan in andere landen is er in Nederland een sterke afhankelijkheid van technologie en buitenlandse leveranciers, wat voor risico’s zorgt met betrekking tot leveringszekerheid en continuïteit. Hierop zou specifiek beleid opgemaakt moeten worden vanuit de overheid", schrijft Havenbedrijf Rotterdam, dat onder meer bezorgd is over de capaciteit op de lange termijn en kwaliteitsgaranties van de digitale infrastructuur voor kritische toepassingen. "Veel vitale processen zijn in hoge mate afhankelijk van Amerikaanse cloudaanbieders."

De kans op digitale aanvallen op kritieke systemen in de haven neemt toe, schrijven de rapporteurs. De gehele logistieke keten kan dan verstoord worden. “De mate van digitale weerbaarheid van de bedrijven verschilt sterk en dat maakt de ketens als geheel kwetsbaar. Gezien de toenemende digitale onderlinge verbondenheid van en tussen bedrijven en de toenemende dreiging van een cyberaanval, vormt cyber dus een reëel risico voor de continuïteit van de Rotterdamse haven.”

Samenhang in toezicht

Het havenbedrijf is ook bezorgd over de verschillende toezichthouders die ieder voor zich met beperkte kennis van zaken security onderzoeken. De Rotterdamse haven is voorstander van het organiseren van een samenhangende vorm van cybertoezicht. “Hierdoor kan de kwaliteit van het cybertoezicht worden verhoogd en de (administratieve) lasten voor bedrijven worden verlaagd.”

Het Havenbedrijf wil ook weten hoe de overheid beter over de kennis van commerciële bedrijven kan beschikken en roept ook op tot een beter crisisplan bij een grote aanval. In de position paper wordt onder meer afgevraagd hoe -bij een cyberaanval- een crisisplan verschillende niveaus kan onderscheiden, met onderdelen die als eerste en als laatste hersteld worden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.