Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie gaat 460 IT-experts werven voor digitale transformatie

De politie wil zich de komende jaren versterken met honderden nieuwe IT-deskundigen. Die zijn nodig om cybercrime te bestrijden en om de politieorganisatie verder te digitaliseren. Om in de krappe arbeidsmarkt aan goede mensen te komen, wordt ingezet op vakinhoud en maatschappelijke betrokkenheid. Én er wordt gewerkt aan een loopbaanpad binnen de verschillende veiligheidsdiensten.
agenten
© Politie.nl
Politie.nl

De politie gaat de komende vier jaar 460 fulltime medewerkers werven die de digitale transformatie bij de politie moeten realiseren. Het gaat om hoogopgeleid personeel met specifieke digitale kennis en vaardigheden. Om het plan te kunnen uitvoeren, noemt de politie opnieuw het bedrag van 300 miljoen euro. Dat geld wordt aan het Kabinet gevraagd als extra investering.

Krappe IT-arbeidsmarkt

De politie realiseert zich dat de arbeidsmarkt voor IT’ers krap is en dat het lastig is om goede mensen te werven. Met de insteek dat het werken bij de politie betekenisvol werk is én dat een IT’er op vakinhoudelijk gebied meer kan bij de politie dan bij een regulier bedrijf, hoopt de politie toch mensen te kunnen werven.

Programmadirecteur digitalisering Theo van der Plas zegt over het eerste punt: “Een groot aantal collega’s die vanuit de IT-branche bij ons is komen werken, doet dat vanuit de overtuiging dat ze iets bij willen dragen aan de maatschappij.”

Het vakinhoudelijk komt terug in hacken of in grote hoeveelheden data in beslag nemen, handelingen die bij een doorsnee ICT-bedrijf ondenkbaar zijn, schrijft de politie. Van der Plas zegt daarover: “Die bevoegdheden die echt alleen voor de politie zijn weggelegd, maken het werk spannend en uitdagend.”

Gezamenlijk loopbaanpad

Een andere actie die wordt gedaan is om meer samen te werken met  andere onderdelen binnen de veiligheidssector. Daar wordt nu naar gekeken, zegt Van der Plas. Hij wil dat de veiligheidssector elkaar zo min mogelijk beconcurreerd en meer gezamenlijk optrekt. “Zo zijn we nu aan het kijken of we een loopbaanpad kunnen ontwikkelen, waardoor IT-personeel eenvoudiger van het ene naar het andere overheidsonderdeel kan switchen. Daardoor heb je niet direct meer mensen, maar hou je ze wel langer binnen, met een schat aan ervaring.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in