Loopbaan

Politie gaat 460 IT-experts werven voor digitale transformatie
Om in krappe arbeidsmarkt aan personeel te komen, zet politie in op maatschappelijke betrokkenheid en vakinhoud.
Om in krappe arbeidsmarkt aan personeel te komen, zet politie in op maatschappelijke betrokkenheid en vakinhoud.
De politie wil zich de komende jaren versterken met honderden nieuwe IT-deskundigen. Die zijn nodig om cybercrime te bestrijden en om de politieorganisatie verder te digitaliseren. Om in de krappe arbeidsmarkt aan goede mensen te komen, wordt ingezet op vakinhoud en maatschappelijke betrokkenheid. Én er wordt gewerkt aan een loopbaanpad binnen de verschillende veiligheidsdiensten.
De politie gaat de komende vier jaar 460 fulltime medewerkers werven die de digitale transformatie bij de politie moeten realiseren. Het gaat om hoogopgeleid personeel met specifieke digitale kennis en vaardigheden. Om het plan te kunnen uitvoeren, noemt de politie opnieuw het bedrag van 300 miljoen euro. Dat geld wordt aan het Kabinet gevraagd als extra investering.
Krappe IT-arbeidsmarkt
De politie realiseert zich dat de arbeidsmarkt voor IT’ers krap is en dat het lastig is om goede mensen te werven. Met de insteek dat het werken bij de politie betekenisvol werk is én dat een IT’er op vakinhoudelijk gebied meer kan bij de politie dan bij een regulier bedrijf, hoopt de politie toch mensen te kunnen werven.
Programmadirecteur digitalisering Theo van der Plas zegt over het eerste punt: “Een groot aantal collega’s die vanuit de IT-branche bij ons is komen werken, doet dat vanuit de overtuiging dat ze iets bij willen dragen aan de maatschappij.”
Het vakinhoudelijk komt terug in hacken of in grote hoeveelheden data in beslag nemen, handelingen die bij een doorsnee ICT-bedrijf ondenkbaar zijn, schrijft de politie. Van der Plas zegt daarover: “Die bevoegdheden die echt alleen voor de politie zijn weggelegd, maken het werk spannend en uitdagend.”
Gezamenlijk loopbaanpad
Een andere actie die wordt gedaan is om meer samen te werken met andere onderdelen binnen de veiligheidssector. Daar wordt nu naar gekeken, zegt Van der Plas. Hij wil dat de veiligheidssector elkaar zo min mogelijk beconcurreerd en meer gezamenlijk optrekt. “Zo zijn we nu aan het kijken of we een loopbaanpad kunnen ontwikkelen, waardoor IT-personeel eenvoudiger van het ene naar het andere overheidsonderdeel kan switchen. Daardoor heb je niet direct meer mensen, maar hou je ze wel langer binnen, met een schat aan ervaring.”
Rian van Heur werkt bij VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT dat werkt aan meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Hiervoor werkte ze 15 jaar als IT-journalist, in de laatste rol als content director voor AG Connect.