Overslaan en naar de inhoud gaan

Personeelstekort fnuikt Nederlandse datacenterindustrie

De Nederlandse datacenterindustrie creëert tot 2024 minimaal 4000 extra banen. Mits die vacatures vervuld kunnen worden, want het tekort aan gekwalificeerd personeel vormt de grootste uitdaging.
Datacenter work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA), in samenwerking met Interxion en Workrate. De 12.500 banen die de sector momenteel creëert, groeit de komende 5 jaar naar schatting tot 16.500. Datacenters met meerdere locaties – de zogenaamde multi-tenant datacenters – verwachten over vijf jaar 56 procent meer medewerkers in dienst te hebben. Ook datacenters van grote cloud-bedrijven als Google en Microsoft groeien fors door.

Het daadwerkelijk realiseren van deze groei hangt sterk af van de beschikbaarheid van voldoende technisch gekwalificeerd personeel. En dat kan nog wel eens een probleem worden voor de datacenterindustrie, want de snelle groei van de sector heeft als keerzijde dat het lastig is mensen te vinden. Van de 500 vacatures die momenteel openstaan, is meer dan de helft voor engineersfuncties en in 15% van de gevallen gaat het om harde IT-functies. Dit leidt dan ook tot zorgen: het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel wordt door de sector als de grootste uitdaging gezien voor de komende vijf jaar.

Waar is de vraag het grootst?

Het onderzoek laat zien dat de vraag naar starters op mbo 4-niveau het grootst is, maar dat ook de vraag naar personeel met hbo werk- en denkniveau groeit als gevolg van de toenemende complexiteit van datacenterprojecten.

Volgens de datacenterbedrijven is de belangrijkste reden voor het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel dat het Nederlandse onderwijssysteem onvoldoende aansluit op de functie-inhoud. Datacenter engineers zijn onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de implementatie van de facilitaire systemen. Er zijn momenteel geen opleidingen in Nederland die hierin voorzien.

Bruggen slaan

Eline Stuivenwold, beleidsmedewerker Onderwijs en Werkgelegenheid bij branchevereniging DDA, stelt dat de datacentersector kansen biedt voor onderwijsinstellingen om de aansluiting met de praktijk te verbeteren. “Zowel om de jongeren van nu voor te bereiden op de digitaal gedreven arbeidsmarkt van morgen, als de kans om nauwer met het bedrijfsleven samen te werken. Als brancheorganisatie zetten we ons in om bruggen te slaan tussen het onderwijs en de datacenters, en de eerste initiatieven daartoe worden alvast positief ontvangen door alle betrokken partijen.”

Bij het oplossen van het personeelstekort ligt er ook zeker een duidelijke rol bij de sector zelf. Stijn Grove, Directeur van de DDA stelt dat er nog veel te winnen valt op het gebied van het imago van de sector als aantrekkelijke werkgever. “Datacenters zijn zwaarbeveiligde gebouwen en kunnen daardoor nogal een mysterieus imago hebben. Het is dan ook zaak dat datacenters aan de buitenwereld laten zien wat én wie ze in huis hebben.” 

Veel terrein te winnen voor vrouwen

De datacenters geven in het onderzoek aan breder te willen gaan werven. Vrouwen vertegenwoordigen momenteel nog maar 7,1 procent van het personeel in de datacenters en zijn daarmee zwaar ondervertegenwoordigd. Melissa Scholten, marketing executive bij Interxion, één van de initiatiefnemers van het onderzoek, vertelt: “De sector kan er enorm van profiteren als meer meisjes kiezen voor een opleiding of baan in de techniek. Er zijn er echter maar weinig die de sector überhaupt kennen, of ze hebben een verkeerd beeld van het werkveld. Maar ze zijn altijd blij verrast als ze zien hoe veelzijdig het echt is.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in