Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan IT-personeel remt groei bedrijven

Schaarste op de ICT-arbeidsmarkt heeft impact op de omzet- en winstontwikkeling van organisaties. Volgens onderzoek van ING is het grootste probleem op de arbeidsmarkt de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en vaardigheden.

Eind vorig jaar ervoer 60 procent van de ondervraagde bedrijven een tekort aan personeel. Dat wil niet zeggen dat de juiste mensen helemaal niet te vinden zijn; organisaties moeten er alleen langer naar zoeken of beter hun best voor doen. Door het tekort aan medewerkers voorziet een meerderheid van de organisaties een lagere winst of omzet over dit jaar.

Rem op de groei

Het aantal openstaande vacatures lag vorig jaar vooral in de ICT en in de bouw op een hoog niveau, namelijk boven het niveau van voor de crisis die in 2008 begon. Mark Hoevenaars, directeur Strategie en Marketing van software- en systeemontwikkelaar Sioux zegt tegen het AD: “Ik zou honderd mensen een baan kunnen geven, maar ze zijn er gewoon niet. We krijgen het op deze manier gewoon niet voor elkaar om onze doelstellingen te behalen. We zouden 25 procent kunnen groeien als we de mensen hadden.”

Drie manieren om tekort het hoofd te bieden

Om het personeelstekort het hoofd te bieden, zoekt Sioux mensen in het buitenland, gaat het bedrijf samenwerkingen aan met buitenlandse bedrijven en probeert het jongeren en dan met name vrouwen te interesseren voor techniek. Uit het onderzoek van ING blijkt dat bedrijven drie opties hanteren om het tekort het hoofd te bieden: het opleiden van nieuw en/of bestaand personeel, het inhuren van tijdelijke krachten of het uitbreiden van de uren van het huidige personeel en het automatiseren van werkzaamheden zodat efficiënter gewerkt kan worden.

Context ontbreekt

“De groeiproblemen door personeelsschaarste zijn duidelijk, maar of het hoog, laag, goed of slecht is in verhouding tot eerdere jaren, weten we nog niet. We kunnen het niet vergelijken met eerdere resultaten, omdat dit de eerste keer is dat we dit onderzoek hebben gedaan, zegt ING-onderzoeker Katinka Jongkind tegen het AD.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in