Overslaan en naar de inhoud gaan

Stroom is datacenterkopzorg 1 in Amsterdam

De metropoolregio Amsterdam (MRA) huisvest 71 procent van de datacenters in Nederland gemeten naar vloeroppervlakte. Dit percentage is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar (68 procent) en blijft naar verwachting groeien, blijkt uit het nieuwe 2018-rapport State of Dutch Datacenters. Toch doemt er een belemmering op: toegang tot stroom is de voor de komende drie jaar de grootste zorg voor 57 procent van de datacenteraanbieders in de MRA.
accu's

De nummer twee in de zorgen top 11 van datacenters in de Amsterdamse regio is (met ook 57 procent) het vinden van gekwalificeerd technisch personeel. Deze uitdaging voor de komende drie jaar is ook nummer twee (met 55 procent) voor datacenteraanbieders in de andere Nederlandse regio's. De voornaamste zorg voor non-Amsterdamse datacenters is het vinden van nieuwe klanten, wat voor 64 procent van de aanbieders geldt.

De factor van klanten staat bij MRA-datacenters op een bescheiden achtste plaats (met 21 procent). De zorg om voldoende toegang tot stroom in de komende drie jaar geldt specifiek voor de regio Amsterdam, die ook Almere omvat. De somberheid over stroom komt geheel niet voor in de top 11 zorgen van andere regio's.

Stroom en locatie

De dominantie van groot-Amsterdam met datacenteroppervlakte plus de groei daarin levert uitdagingen op, zo stelt het rapport van branchevereniging DDA (Dutch Datacenter Association). "Vergelijkbaar met andere Europese toplocaties [voor datacenters - red.] wordt toegang tot stroom een uitdaging voor multi-tenant datacenters in de Metro Region Amsterdam (MRA)." Dit blijkt uit onderzoek onder DDA-leden, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pb7 Research. Hieruit komt de discrepantie over stroomzorgen naar voren tussen MRA en de andere regio's.

"MRA-datacenters zijn zeer bezorgd over het vinden van geschikte locaties", luidt dan ook één van de conclusies. Dit is kopzorg nummer drie (met 50 procent). Als gevolg hiervan komen er diverse initiatieven op verspreid over Nederland om nieuwe faciliteiten en campussen te creëren die de reguliere Nederlandse datacentervoordelen bieden, plus dan nog voldoende stroomtoegang. De geschetste Nederlandse voordelen zijn de goede digitale infrastructuur, nabijheid van fysieke verkeersknooppunten als de Haven van Rotterdam en Schiphol, maar ook toegang tot de Europese markt.

Digitale economie aanjagen

"Een voorbeeld [van een veelbelovend initiatief elders in Nederland - red.] is Green Bay, een nieuw datacenter dat wordt gebouwd in de provincie Zeeland", aldus het State of the Dutch Datacenter 2018-rapport. Dit nieuwe overzichtsrapport komt vandaag uit en schetst naast de genoemde zorgen ook de ontwikkeling plus het belang van de digitale economie voor Nederland.

Zo zijn digitale activiteiten goed voor 20 procent van de buitenlandse investeringen in ons land, aldus het rapport van de datacenterbranche. "Hoewel datacenters als bescheiden fysieke manifestaties verbleken in vergelijking met andere Nederlandse internationale hubs - de Haven van Rotterdam en Schiphol Airport - passeren ze die in groei en omvang."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in