Innovatie & Strategie

Branche
harde schijf

‘PC-makers hebben SSD-verplichting Windows tegengehouden’

Microsoft wil SSD’s verplichten voor Windows, vanaf 2023 of 2024.

© Toshiba
13 juni 2022

Microsoft wil SSD’s verplichten voor Windows, vanaf 2023 of 2024.

Microsoft wil zijn plannen doordrukken om pc-producenten te verplichten SSD’s te voeren in Windows-computers. Deze plannen zouden eerder vertraging hebben opgelopen door tegenstand van pc-makers. Terwijl harde schijven al steeds zeldzamer zijn.

Microsoft voert volgens een analistenrapport druk uit op pc-producenten om harde schijven (HDD’s) te laten vallen. Het gaat daarbij om het gebruik van dat magnetische opslagmedium als hoofdstation, dus de plek waar Windows start en draait. De officiële systeemvereisten voor Windows 11 vermelden niet een SSD (solid-state drive), hoewel Microsoft in een voetnoot wel stelt dat er “aanvullende vereisten in de loop van de tijd kunnen komen voor updates”.

Zeker een jaar uitstel?

Die voetnoot slaat expliciet op de vereiste voor opslag. Die stelt nu nog slechts dat er minstens 64 GB (gigabyte) aan beschikbare opslagruimte moet zijn voor installatie van Windows 11. Wat Microsoft betreft, gaat dat dus veranderen in hoeveelheid beschikbare ruimte op een SSD. De druk op pc-makers om dit door te voeren, komt nu naar buiten in een rapport van opslaganalistenbureau Trendfocus, meldt techsite Tomshardware.

De deadline voor het laten vallen van harde schijven (HDD’s) zou nu op 2023 staan. Oorspronkelijk was Microsoft van plan om de SSD-verplichting al dit jaar door te voeren, stelt topman John Chen van Trendfocus. Verzet van pc-producenten heeft dat opgeschort naar 2023, en dan waarschijnlijk naar de tweede helft van dat jaar.

Kostenkwestie

Het ‘inwisselen’ van een harde schijf met opslagcapaciteit van 1 TB zou tegen grofweg gelijke kosten neerkomen op een SSD van 256 GB. Dat zou voor veel eindgebruikers niet genoeg zijn, of als niet genoeg worden beschouwd, wat dan pc-verkoop kan schaden. Het ‘inwisselen’ voor een SSD van 512 GB zou pc-verkoop ook kunnen frustreren, omdat dan het prijsniveau stijgt. Dit schendt dan het budget voor bepaalde low-end pc’s, die aan een strikt prijsplafond zijn gebonden.

2
Reacties
Jasper Bakker 13 juni 2022 13:36

@Tja
Alleen is dit dan dus andersom (met wat jij beweert): SSD's (die Microsoft wil verplichten) zijn stukken sneller dan HDD's (die pc-makers willen aanhouden voor low-end pc's, voor consumenten én businessklanten).

tja 13 juni 2022 12:05

its the circle of death? ms doet alles om alles langzamer te maken en de pc makers maar hun best doen om het weer sneller te krijgen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.