Overslaan en naar de inhoud gaan

Doodsklok voor harde schijf luidt nadrukkelijk

De aanschaf van harde schijven krijgt steeds minder zin. Solid State Disks zijn sneller, worden groter en hebben ook andere voordelen. Wat de harde schijf rest, is de prijs ... net als de tape. En tape is goedkoper dan harde schijven.
Kerkklok
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

De annonceringen van op de Flash Memory Summit 2017 spreken boekdelen. Toshiba annonceerde bijvoorbeeld een SSD in 2,5-inchformat van 30 terabyte. In 3,5-inch-formaat lanceerde Viking Technology een SSD van 50 terabyte. En Samsung stelde een hardeschijf-alternatief van 128 terabyte in het vooruitzicht; die moet in 2018 op de markt komen.

Daarmee verliezen producten van harde schijven het op één van de bastions die ze betrokken hebben, glorieus van de Solid State Disk. Lange tijd konden ze schermen met de superieure opslagcapaciteit van hun producten; die dagen zijn ten einde. Voor schijven van 2,5 inch is 2 gigabyte zo'n beetje het maximum, bij 3,5-inchschijven werkt men hard aan schijven van 16 tot 20 terbyte. Die moeten binnen 2 tot 3 jaar op de markt komen. Op dit moment is 12 terabyte per 3,5-inchschijf het maximum.

Opslagcapaciteit valt dus weg als argument voor harde schijven. En de SSD's konden al bogen op voordelen als veel snellere toegang tot de data, robuustheid en energiezuinigheid door het ontbreken van bewegende delen en mogelijkheden van nog grotere doorvoersnelheid door de overstap op de Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification, met parallellisatie van toegangspaden die gebruik maakt van de mogelijkheden van SSD's.

Blijft over de prijs. En dat verschil wordt voor hardeschijffabrikanten in afnemende mate een argument. IDC voorspelde eerder dit jaar dat SSD's per terabyte grekend in 2021 gemiddeld nog 2,2 maal zo duur zullen zijn als harde schijven. Anno 2017 ligt dat verschil nog op 6,6. Als het prijsverschil in de buurt van een factor 2 komt, wordt het al snel aantrekkelijk om uit te rekenen, of de voordelen van SSD's die extra investering rechtvaardigen. Juist ook in rekencentra. SSD's besparen natuurlijk ook aanmerkelijk op ruimtebeslag en energiekosten. Het valt bovendien te verwachten dat het prijsverschil na 2021 blijft afnemen.

De harde schijf gaat dus onontkoombaar dezelfde weg als tape, dat voor de komst van de harde schijf het dominante opslagmedium was. Met dat verschil dat tape is blijven bestaan, en nog steeds beduidend goedkoper is dan harde schijven. Het wordt dan ook de vraag of er nog plaats is voor harde schijven in de opslaghiërarchie, als SSD's alle parate data opslaan en tape bij organisaties met massale dataverzamelingen op de achtergrond zorgt voor massaopslag van minder courante gegevens.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in