Overslaan en naar de inhoud gaan

Organisaties verliezen geloof in plaatsen ICT-vacatures

Dat de vacaturegraad in het tweede kwartaal van dit jaar in de ICT licht is gedaald betekent niet dat er minder vraag is naar ICT’ers. Werkgevers proberen nu via andere kanalen geschikt personeel te werven, omdat het plaatsen van vacatures te weinig kandidaten oplevert.
Handen aan het hoofd
© Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit het rapport ‘Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen september 2018’ van UWV, dat begin deze week is verschenen. In het tweede kwartaal van 2018 stonden er 14.200 ICT-vacatures open. Dat is nog wel een lichte stijging van het aantal vacatures in vergelijking met het 1e kwartaal (+0,6% na seizoenscorrectie), maar dat is ver onder de gemiddelde stijging van 7,0%.

Bovendien is de vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures per 1000 banen van werknemers) in de ICT-sector in het tweede kwartaal licht gedaald ten opzichte van het 1e kwartaal van 2018 (van 65 naar 63). Ten opzichte van het 2e kwartaal van 2017 is er nog wel sprake van een stijging van 55 vacatures per 1000 werknemersbanen naar 63. De ICT is nog altijd de sector met de hoogste vacaturegraad.

UWV baseert zich hierbij op gegevens van de Arbeidsrapportage van Matchcare. De rapportage, De vraag op de arbeidsmarkt, meldt dat er in het tweede kwartaal van 2018 minder ICT-vacatures zijn, maar dat de totale vraag naar ICT-personeel wel verder is toegenomen. Bovendien zijn er regionaal grote verschillen waar te nemen. Softwareontwikkelaars, systeembeheerders en ICT-consultants zijn de meest gevraagde beroepen. Managers automatisering worden het minst gevraagd.

Vertekend beeld

Er is volgens Matchcare een vertekend beeld rondom de vraag naar ICT-professionals en het aantal arbeidsplaatsen. “In Q2 is een daling van de ICT-vacatures te zien, terwijl de media juist volstaan met berichten dat er personeelstekorten zijn in de ICT. Het is zeer aannemelijk dat vacatures voor ICT’ers niet meer genoeg opleveren en dat ICT’ers op andere manieren gezocht worden, bijvoorbeeld door directe recruitment, of dat personeel wordt omgeschoold tot ICT’er”, aldus de samenstellers van de rapportage.

In het rapport van UWV staat ook een top15 van beroepen met de meest krappe arbeidsmarkt. Software- en applicatieontwikkelaars staan op de zevende plek, terwijl machinemonteurs de ranglijst aanvoeren. Samen met transportplanners op nummer 15 zijn dit de enige witte boorden beroepen in de ranglijst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in