Overslaan en naar de inhoud gaan

Wervingsproblemen het grootst in ICT

Ruim vier op de tien werkgevers verwachten dat het moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Van deze bedrijven denkt 60% dat dit tot hogere werkdruk bij het huidige personeel leidt, zo meldt het UWV op basis van eigen onderzoek naar moeilijk vervulbare vacatures onder ruim 6.700 bedrijven. ICT-beroepen staan met behoorlijke voorsprong bovenaan.
UWV-vlag
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Vacatures voor ICT-beroepen zijn het vaakst moeilijk vervulbaar (70 procent), gevolgd door vacatures voor technische en productieberoepen (64 procent). Daarna komen beroepen in de zorg en welzijn (52 procent), agrarische en pedagogische beroepen (elk 50 procent), en managers (46 procent). De door werkgevers geuite verwachting voor hogere werkdruk geldt bij huidig personeel geldt in de zorgsector en het onderwijs sterker dan in andere sectoren.

Onvoldoende vakkennis

Veelal zijn vacatures moeilijk vervulbaar omdat er te weinig sollicitanten zijn, constateert het UWV. Bij vacatures voor bedrijfseconomische en administratieve beroepen en voor managers ontbreekt (ook) relatief vaak de benodigde werkervaring bij sollicitanten. Bij ICT-vacatures is de vakkennis van sollicitanten vaker dan gemiddeld onvoldoende. "Een gebrek aan vakkennis van sollicitanten is bij bijna een kwart van de moeilijk vervulbare vacatures volgens de ondervraagde werkgevers (ook) een oorzaak van de wervingsproblemen. Deze reden wordt vaker genoemd bij ICT-vacatures", schrijft het UWV in zijn onderzoeksrapport.

Werkgevers noemen bij moeilijk vervulbare ICT-vacatures vaak (73 procent) specifieke vakkennis als functie-eis. Het UWV stelt dat dit gebrek aan relevante
vakkennis van sollicitanten voor ICT-beroepen zou kunnen verklaren waarom er nog relatief veel werkzoekende ICT’ers met een WW-uitkering zijn. Bij- of omscholing zou uitkomst kunnen bieden, aldus de uitkeringsinstantie.

Programmeurs, developers en beheerders

Het nu onthulde UWV-onderzoek geeft zicht op beroepsklassen waarbij een groot deel van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar is. De uitkeringsinstantie heeft in juni 2018 ook een landelijk overzicht uitgebracht van concrete beroepen waarbij sprake lijkt te zijn van moeilijk vervulbare vacatures, onder andere op basis van de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden per beroep. "Enkele specifieke ICT-beroepen met een hoog aandeel moeilijk vervulbare vacatures zijn programmeur in specifieke talen, ontwikkelaars van specifieke toepassingen en beroepen die te maken met het ontwerp en beheer van IT-infrastructuur", vermeldt het rapport nog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in