Beheer

Cloud
MySQL

Oracle trekt eigen cloud voor met MySQL-boost

Snellere analytics voor MySQL-database, exclusief voor Oracle-cloud.

© Oracle
3 december 2020

Snellere analytics voor MySQL-database, exclusief voor Oracle-cloud.

Software- en cloudaanbieder Oracle heeft zijn MySQL-database voorzien van betere analytics-mogelijkheden die snelheidsverbetering bieden. De nieuwe MySQL Analytics Engine die hiervoor zorgt, is echter voorbehouden aan Oracle's eigen cloud. De leverancier benadrukt snelheidsverschillen met voorgaande MySQL-versies én met cloudconcurrent AWS.

Oracle heeft de aankondiging van deze verbetering voor zijn eigen cloud gedaan terwijl AWS (Amazon Web Services) zijn jaarlijkse conferentie re:Invent houdt. Cloudreus Amazon heeft daar een reeks aankondigingen voor zijn eigen online-aanbod gedaan. Daaronder bevinden zich ook verbeteringen op het gebied van analytics, voor AWS' zelfontwikkelde Redshift-datawarehouse.

Concurrenten op de korrel

In het verleden heeft Amazon zich al openlijk gericht tegen de databaseproducten van Oracle, en is daar zelf ook met veel bombarie van afgestapt. Softwarereus Oracle heeft in recente jaren cloud omarmd, en neemt daarbij ook AWS op de korrel; met woorden en met producten. Laatstgenoemde gebeurt nu weer, met de verbetering voor de opensourcedatabase MySQL.

De versnelling voor analytics is echter voorbehouden aan klanten van de Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Zij kunnen gebruik maken van de nieuwe in-memory analytics-engine die automatisch 'aanslaat' en onzichtbaar functioneert voor applicaties. Oracle pitcht dat gebruikers hierdoor geen complexe en dure data-integratie met een aparte analytics-database hoeven uit te voeren.

Munt slaan uit open source

De MySQL Analytics Engine is volgens de leverancier minstens twee keer zo snel als Amazon Redshift, en tot maximaal 66 procent goedkoper. Deze twee pluspunten worden verder niet van details voorzien. Duidelijk is wel dat Oracle deze 'oppepper' voorbehoudt aan de eigen cloud. Begin vorig jaar is AWS nog bekritiseerd voor het omarmen en 'opsluiten' van open source.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.