Innovatie & Strategie

Cloud
Larry Ellison

Ellison: AWS offert betrouwbaarheid, security, performance

Overstappen van Oracle-databases naar AWS Aurora is kostbare zaak, waarschuwt Oracle-oprichter.

Larry Ellison © Oracle
18 december 2018

Overstappen van Oracle-databases naar AWS Aurora is kostbare zaak, waarschuwt Oracle-oprichter.

Oracle-topman Larry Ellison reageert op de groots aangekondigde database-overstap van cloudaanbieder AWS. Volgens hem is het onmogelijk dat een normaal iemand, of organisatie dus, kan overstappen van een Oracle-database naar een Amazon-database. "Het is gewoon ongelofelijk duur en gecompliceerd, en je moet bereid zijn om heel veel betrouwbaarheid, heel veel security, en heel veel performance op te geven."

Volgens de vrijuit sprekende Ellison heeft de CEO van zijn concurrent simpelweg een decreet afgevaardigd om Oracle te verlaten. "Jeff Bezos heeft het commando gegegen 'Ik wil van de Oracle-database af.' en ze hebben daar sindsdien een paar jaar aan gewerkt, om te proberen van Oracle Database af te stappen, en naar Amazon-databases te gaan", schrijft The Register op uit de mond van Ellison. De mede-oprichter en topbestuurder van Oracle heeft zijn scherpe oordeel over de databasemigratie van Amazon Web Services (AWS) gegeven tijdens een conference call over de financiële resultaten van de softwaregigant.

Gartner-oordeel

"Er is een prachtig Gartner-rapport dat databasetechnologie rangschikt. Oracle wordt door Gartner met enorme voorsprong op nummer één geplaatst. Een verre nummer twee is Microsoft. Een verre nummer is IBM. En op belachelijke afstand ten opzichte van ons staat Amazon, die nu al dit rumoer maakt", schampert Oracle's Ellison over de aangekondigde databasemigratie van AWS. De grote cloudaanbieder heeft zijn overstap breed onder de aandacht gebracht.

De Oracle-topman hekelt niet alleen de huidige positie die zijn concurrent volgens Gartner heeft. Hij is ook kritisch over de gebruikte technologie. "Amazon Aurora is simpelweg MySQL open source, en Amazon Redshift is ook gewoon een geleend open source systeem. Dat zijn erg oude systemen. Amazon heeft open source databases opgepakt, ze een Amazon-naam gegeven, en ze in de Amazon-cloud gezet", claimt Ellison.

'Enorme inspanning'

Bovendien is dat werk geen sinecure, aldus de multimiljardair. "Het heeft Amazon, dat toegewijd is aan deze migratie, vele jaren gekost en ze zijn er nog niet." Ellison, die in AWS een relatief nieuwe en vooral grote concurrent heeft, beweert dat niemand anders zo'n geforceerde mars gaat ondernemen. "Om op Amazon-databases te komen, terwijl Amazon zelf er niet eens kan komen zonder deze enorme inspanning."

Ondertussen ziet AWS het niet zo zwaar in: de cloudaanbieder is eerder al met een back-up voorziening aan een basale migratiemogelijkheid begonnen. Daarnaast biedt het concrete documentatie voor migratie van Oracle naar AWS. Voor grootschalige data-overheveling heeft het bedrijf van Jeff Bezos ook zijn versleutelde data-appliance Snowball, en voor nog grotere data-uploads naar de cloud de datacentervrachtwagen Snowmobile om exabytes te 'vervoeren'.

In en uit de cloud

Eerder heeft Oracle's Ellison al de drie elementen van security, kosten en performance genoemd als argumenten tégen AWS. Op de OpenWorld-conferentie van zijn bedrijf heeft hij gesteld dat de tweede generatie cloudaanbod van Oracle niet alleen een veel goedkoper is voor AWS. De Oracle Cloud zou ook nog eens beter presteren én veiliger zijn. Daarbij stipte de topbestuurder ook aan dat Oracle, in tegenstelling tot AWS, geen geld rekent om data in en uit de cloud te krijgen. Bij cloudmarktleider is data uploaden naar de cloud "nagenoeg gratis", aldus Ellison, maar je data weer uit de cloud krijgen is veel duurder.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.