Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeerders en CIO’s twijfelen aan Oracle’s cloudwerk

De cloudreputatie en daarmee beurskoers van Oracle heeft een deuk opgelopen. Investeringsbank JP Morgan schat de leverancier lager in, op basis van eigen onderzoek waaruit blijkt dat CIO’s meer investeringen willen doen in de clouds van Microsoft en AWS. Ondertussen breidt Oracle zijn cloudaanbod flink uit.
omzetrisico
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Slechts 2 procent van de bevraagde CIO’s ziet Oracle als cruciale leverancier voor cloudcomputing. Dit lage percentage staat in schril contrast met de CIO-perceptie van Amazons AWS en Microsoft. Die twee cloudaanbieders worden door respectievelijk 12 en 27 procent van de CIO’s gezien als ‘most integral’ voor cloud, meldt onder meer CNBC.

Voorspelling of sturing?

Terwijl dit onderzoek van JP Morgan onder een bescheiden aantal van 154 CIO’s is uitgevoerd, stelt de investeringsbank dat zijn CIO-onderzoeken al jaren een goede voorspelling geven van ontwikkelingen. De investeringsbank heeft dan ook zijn oordeel over het aandeel Oracle naar beneden bijgesteld, wat weer een vlekwerking kan hebben. Op 19 juni maakt Oracle de financiële resultaten voor zijn boekjaar 2018.

Analist Mark Murphy van JP Morgan zegt dat Oracle in het onderzoek “het grootste aantal indicaties voor geplande vermindering van investeringen” kreeg. “Aanzienlijk meer dan het op één na slechtste bedrijf”, wat IBM was. Van de 154 ondervraagde CIO’s gaven 32 aan dat ze van plan zijn om hun investeringen in Oracle-technologie te verminderen, terwijl 25 deze intentie hebben voor IBM.

Cloudgang, voor klant en leverancier

In eerdere CIO-onderzoeken van JP Morgan waren de investeringsintenties wat betreft Oracle nog lauw, schrijft analist Murphy in zijn investeringsadvies aan cliënten. Dat sentiment is nu omgeslagen in een negatieve trend. “Oracle’s kracht in databases en middleware wordt tegengewerkt door onzekerheid voor de lange termijn wat betreft applicaties en hardware, doordat de voorkeur voor IT-verbruik verschuift van traditionele on-premise oplossingen naar publieke cloudmodellen”, oordeelt hij.

Ondertussen breidt Oracle wel zijn cloudaanbod uit, ook juist met oog op de grote bestaande markt van on-premise oplossingen. Zo heeft de Amerikaanse softwarereus eerder deze maand zijn cloudmigratiedienst Soar gelanceerd waarbij het niet alleen een snellere en goedkopere cloudovergang voorhoudt. Het migreren van een ERP-omgeving naar de Oracle-cloud is volgens de leverancier zelfs makkelijker dan het upgraden van zo’n on-premise installatie, schrijft The Register.

Concurrentie en marktwerking

Oracle heeft ook oog voor de cloudconcurrentie en biedt klanten integratiemogelijkheden die zelfs aartsrivalen Salesforce en SAP omvatten. Naast natuurlijk de eigen applicaties die Oracle aanbiedt, zoals Fusion ERP en het ooit via Peoplesoft overgenomen JD Edwards. ICT-onderzoeksbureau Gartner ziet Oracle wel als veelbelovende partij in de IaaS-cloudmarkt (Infrastructure as a Service).

In het drastisch herziene Magic Quadrant voor IaaS-leveranciers in 2018 is cloudlaatkomer Oracle een goede optie voor Oracle-applicaties. Gartner waarschuwt wel dat Oracle soms agressieve verkooptactieken gebruikt, bijvoorbeeld met software-audites of dreigende prijsverhogingen. Deze aanpak wordt ook gehanteerd om klanten over te krijgen naar cloud en om een cloudgang naar de concurrentie te dwarsbomen, licht The Register uit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in