Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS fnuikt open source met eigen database

Amazon Web Services (AWS) heeft DocumentDB uitgebracht, een database die compatibel is met de veelgebruikte MongoDB API. Volgens AWS is de database met ingebouwde MongoDB-emulatie ontwikkeld omdat klanten enigszins beperkt worden door het open source MongoDB.
© AG Connect
AG Connect

Zo zou MongoDB minder geschikt zijn voor het bouwen van programma’s die razendsnel moeten werken en kunnen opschalen naar terabytes in grootte. Om die reden heeft AWS een eigen database ontwikkeld die geen MongoDB-code gebruikt, maar die wel compatibel is met de Apache 2.0 open source MongoDB 3.6 API. Naar clientapplicaties toe kan DocumentDB zich als het ware voordoen als MongoDB, doordat het de responses emuleert die een echte MongoDB-server zou geven.

Deze compatibiliteit, door gebruik van gesloten code, is tegen het zere been van een aantal voorstanders van open source. Zij zeggen dat AWS de goede kenmerken van het open MongoDB gebruikt heeft om een eigen, gesloten variant te maken. De open source-community profiteert niet van deze ontwikkeling doordat DocumentDB gesloten is en er dus geen openbare codeverbetering kan plaatsvinden. En dat is een kwalijke zaak, zo luidt de kritiek.

Licentiepolitiek MongoDB

Pikant is dat MongoDB hier jaren geleden al op bedacht was en zijn licentie daarom aanpaste. Bedrijven die de open source-software gebruiken om een eigen, niet-open source-versie te ontwikkelen, zijn verplicht om een commerciële licentie af te nemen. Hoewel MongoDB hoopte dat zo’n licentie bedrijven zou stimuleren om te (blijven) kiezen voor open source, kiest AWS dus juist het tegenoverstelde: een zelfontwikkelde gesloten database.

DocumentDB haakt dan ook aan op versie 3.6 van de MongoDB API, die oorspronkelijk eind 2017 is uitgekomen - vóór de licentie-aanpassing van MongoDB. De meest actuele 3.6.x-versie stamt van november afgelopen jaar. De huidige 4.x-reeks heeft in de zomer van vorig jaar zijn debuut gemaakt. De gewijzigde licentie-aanpak van MongoDB is in oktober aangekondigd, juist met het oog op cloudaanbieders zoals AWS. De nieuwe licentie met commercieel cloudkantje geldt voor alle versies die MongoDB uitbrengt na 16 oktober 2018, maar ook voor alle patches en fixes die na die datum uitkomen voor voorgaande releases.

'Slechte imitatie'

In een uitgebreide blogpost legt Jeff Barr, chief evangelist bij AWS, uit hoe de nieuwe database werkt en wat de voordelen zijn ten opzichte van MongoDB. Dev Ittycheria, ceo en president van MongoDB, is echter niet overtuigd. Tegenover Techcrunch zegt hij "dat ontwikkelaars technisch slim genoeg zijn om onderscheid te maken tussen de echte en een slechte imitatie." Volgens Ittycheria "blijft MongoDB beter dan alle imitaties die er op de markt zijn."

Een woordvoerder van MongoDB wijst er ook fijntjes op dat AWS’ DocumentDB gebruikmaakt van de verouderde 3.6 API. Deze API is twee jaar oud en mist volgens MongoDB nieuwe features zoals ACID-transacties, mobiele synchronisatie en global clusters. AWS biedt MongoDB-gebruikers een lijst aan ondersteunde features in zijn DocumentDB.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in