Overslaan en naar de inhoud gaan

MS-DOS verschijnt als open source op GitHub

Zowel de broncode als ook de gecompileerde binary software van twee oude MS-DOS releases zijn nu vrijelijk beschikbaar op repositorysite GitHub. Microsoft heeft daar de code gepubliceerd van MS-DOS 1.25 en MS-DOS 2.0. De software is vier jaar geleden al gedoneerd aan het Computer History Museum.
MS-DOS logo
© Microsoft
Microsoft

De nu op GitHub vrijgegeven broncode plus binaries zijn dezelfde bestanden die Microsoft begin 2014 heeft gedeeld met het Computer History Museum. De (her)publicatie op de recent door Microsoft overgenomen developerssite dient voor bredere beschikbaarheid van de software. Microsoft meldt dat het is om de bestanden makkelijker vindbaar te maken, maar dat de aanwezigheid op GitHub ook ter referentie is voor extern ontwikkelwerk.

Tim Paterson

Natuurlijk helpt het delen via GitHub ook verkenning en experimenteringswerk door mensen met interesse in vroege pc-besturingssystemen, schrijft Microsoft in de readme bij de code-release. De code wordt gedeeld onder MIT (OSI) licentie, waarvan de tekst ook wordt gedeeld in deze GitHub-repository. De code van MS-DOS 2.0 beslaat 5 diskettes, van het oude 5,25 inch formaat met single sided opslag. Op de nog oudere 8 inch floppy disks van het CP/M 80-formaat past het op slechts 3 diskettes.

De code van MS-DOS 1.25 wordt vergezeld van een tekstbestand met een 2013-mail van DOS-maker Tim Paterson, van wie Microsoft in 1980 rechten op het pc-besturingssysteem had gekocht. Daarin meldt Paterson dat versie 1.24 overeenkomt met de door IBM geleverde DOS-versie 1.1. "Er is een klein verschil tussen 1.24 en 1.25 zoals aangegeven in de revisiegeschiedenis bovenaan MSDOS.ASM", verwijst de oorspronkelijke maker naar een assembly-codebestand in deze software release.

Forken mag

Microsoft begeeft zich nu niet op het vlak van DOS-(her)ontwikkeling en houdt de bestanden in deze repo dan ook 'bevroren'. Pull requests voor de code zullen dus geen gehoor krijgen. Het staat geïnteresseerden echter wel vrij om een eigen aftakking (fork) van de repository te maken om dan wijzigingen in de broncode door te voeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in