Overslaan en naar de inhoud gaan

Omtzigt vraagt formeel onderzoek naar Centric-misstanden aan

Bovenop Kamervragen van VVD'er Queeny Rajkowski naar Centric komen nu ook opnieuw kritische vragen van partlijloos Kamerlid Pieter Omtzigt. Waar Rajkowski vraagt naar de mogelijke impact van de nieuwste managementleegloop bij het ICT-bedrijf van Gerard Sanderink, gaat Omtzigt een stap verder. Hij wil een onderzoek door de Ondernemingskamer, waar de nu opgestapte CEO, CFO en COO van Centric ook wilden aankloppen.
Centric
© Centric
Centric

De gang naar de Ondernemingskamer die de uitvoerende bestuurders van Centric wilden inzetten, is echter geblokkeerd door de drie niet-uitvoerende bestuursleden. CEO Johan Taams, CFO Patrick Rosengarten en COO Bart Fehmers wilden via die rechtbank voor het bedrijfsleven bestuursinmenging door Centric-eigenaar Sanderink tegengaan. Dat is dus afgeketst en de drie topmannen vertrekken bij het bedrijf van de eigengereide miljonair.

Verlies van DNB als klant

Ondanks het feit dat Centric nu al gelijk een nieuwe CEO klaar heeft staan, is er onrust over de situatie bij dit bedrijf dat veel werk verricht voor overheden in ons land. Naast Kamervragen - niet voor het eerst - is er nu het verzoek van Omtzigt om een formeel onderzoek (een zogeheten enquète) uit te laten voeren, door de Ondernemingskamer in Amsterdam. Dit met het oog op wanbestuur en om "redenen van openbaar belang".

Omtzigt noemt in zijn Kamervragen het vertrek van DNB (De Nederlandsche Bank) als klant van Centric, en spreekt van "vele misstanden" bij de ICT-dienstverlener. Daarbij verwijst hij naar het recent verschenen boek 'Er is er hier maar één de baas' van onderzoeksjournalist Angelique Kunst. Dat boek over de managementstijl van Sanderink heeft de vele verwikkelingen rond die Twentse topondernemer en zijn bedrijven belicht.

Claims Van Rijbroek

Daarbij zijn ook nog nieuwe zaken aan het licht gekomen. Deze betreffen claims van zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek die eind 2018 in het leven van Sanderink is gekomen. Zo zou zij aan het toenmalige management van Centric hebben aangeboden broncode van Kaspersky te tonen. Deze software zou de zelfverklaard tophacker en topspionne in handen hebben.

Ook claimde ze in dienst te zijn geweest bij die securityleverancier. Kaspersky heeft dat tegengesproken: Van Rijbroek heeft nooit voor Kaspersky gewerkt, en ze heeft ook geen broncode van dat bedrijf tot haar beschikking. Eerder had De Telegraaf gemeld dat Van Rijbroek via WiFi een groot IT-beveiligingsbedrijf in Utrecht had gehackt, wat dan Kaspersky zou zijn. De daarna door Kaspersky aangespannen rechtszaak over laster is door dat bedrijf gewonnen.

Toch geloofde een deel van het inmiddels deels - en meermaals - vervangen topmanagement van Centric wel in Van Rijbroek. Naast eigenaar Sanderink heeft Centric-topstrateeg en blockchainexpert Ben van Lier zich toen positief uitgelaten over de kennis en kunde van Van Rijbroek. Dit was nadat zij in een uitzending van Nieuwsuur als cybersecurity-expert voor verbijstering heeft gezorgd. Daarna is haar eerste boek (op naam samen met voormalig minister Willem Vermeend) gefileerd, wat inhoudelijke fouten en plagiaat aan het licht heeft gebracht.

Management en weer leegloop

Desondanks geniet Van Rijbroek het vertrouwen van miljonair Sanderink, maar ook van de eervorige CEO Henny Luijrink. Die Centric-veteraan (sinds 1997 in dienst) is na de eerste managementleegloop van 2019 aangetreden als CEO, maar in januari 2021 met pensioen gegaan en opgevolgd door Atos-topman Taams. Die CEO stapt nu dus op, samen met CFO Rosengarten die in maart 2020 bij Centric is gekomen en COO Fehmers die in augustus 2021 in dienst is gekomen.

Die drie topmanagers met bestuurlijke verantwoordelijkheid bij Centric wilden naar de Ondernemingskamer gaan. Dit om Sanderink 'terug in zijn hok te sturen' en 'verdere reputatieschade voor Centric te voorkomen', wist het FD te onthullen. De niet-uitvoerende bestuurders Louis Luijten, Aike Schoots en Peter Mous hebben dit tegengehouden. De twee eerstgenoemde topmannen staan te boek als vertrouwelingen van Sanderink, terwijl laatstgenoemde per 1 juli de nieuwe CEO wordt.

Beleid en gang van zaken

Omtzigt vraagt nu aan minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid om een onderzoeksverzoek neer te leggen bij de advocaat-generaal bij het gerechtshof Amsterdam. Die heeft volgens artikel 2:345 lid 2 Burgerlijk Wetboek de bevoegdheid om een enquête uit te voeren naar het beleid en de gang van zaken bij een rechtspersoon, ofwel een bedrijf. Het door Omtzigt gevraagde onderzoek is dan vanwege het openbare belang dat er is met betrekking tot Centric dat een grote ICT-speler op de Nederlandse (overheids)markt is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in