Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaspersky Lab wint kort geding tegen Telegraaf

De rechter heeft vandaag in het voordeel van Kaspersky Lab geoordeeld in het kort geding dat die securityleverancier heeft aangespannen tegen De Telegraaf. Die krant moet prominent een rectificatie plaatsen van het artikel waarin wordt gesteld dat “een wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf” in Utrecht is gehackt via de bedrijfs-WiFi. Alleen is daar geen sprake van, stelt Kaspersky Lab na eigen onderzoek.
Telegraaf Kaspersky

De door De Telegraaf gemelde hack is in het gewraakte artikel opgetekend als komende uit de mond van zelfverklaard tophacker Rian van Rijbroek. Zij heeft echter onder ede verklaard dat zij dit niet tegen De Telegraaf heeft gezegd. Van Rijbroek is de omstreden mede-auteur van een afgekraakt boek over security en 'smart blockchain' van oud-minister Willem Vermeend. Die voormalige politicus en zakenman zou de eigenlijke bron zijn van het hackverhaal. Vermeend op zijn beurt ontkent dit.

Niet onderbouwd

Kaspersky's oprichter en CEO, Eugene Kaspersky, heeft zich de hackaantijgingen persoonlijk aangetrokken. Zijn bedrijf staat internationaal onder druk. De Benelux-vestiging heeft de Nederlandse krant voor de rechter gesleept, voor het veroorzaken van reputatieschade. Dit overigens pas nadat er opheldering is gevraagd bij De Telegraaf. De rechter oordeelt nu dat de krant moet rectificeren: op de voorpagina van de zaterdageditie én op de website, laat Kaspersky Lab weten aan AG Connect.

De publicatie waarin Van Rijbroek als hacker in opdracht van veiligheidsdiensten wordt opgevoerd, is onrechtmatig verklaard. "De betrokken journalisten hebben volgens de rechter onvoldoende aannemelijk gemaakt dat Van Rijbroek hen daadwerkelijk zou hebben verteld dat zij in het computernetwerk van Kaspersky zou hebben ingebroken", valt te lezen in de uitspraak die nu net is gepubliceerd op Rechtspraak.nl.

"De journalisten konden geen opnamen, aantekeningen of andere bewijzen overleggen die hun verhaal konden ondersteunen. Daar komt nog bij dat zij Kaspersky Lab niet om een reactie hebben gevraagd en geen verder onderzoek hebben ingesteld naar de vermeende beweringen van Van Rijbroek." Die Nederlandse is eerder in Nieuwsuur opgevoerd als security-expert en hacker, maar vervolgens door deskundigen ontmaskerd als non-expert.

Toonzetting, luchtigheid en vraagtekens

Telegraaf-uitgever TMG heeft in zijn verdediging aangevoerd dat het artikel een toonzetting had die duidelijk moest maken dat de uitspraken van de zelfverklaarde hacker niet serieus genomen moesten worden. De rechter wijst dit verweer af. De toonzetting was weliswaar luchtig, en het artikel plaatst wel vraagtekens bij "het waarheidsgehalte van de uitlatingen van Van Rijbroek". Tegelijkertijd wordt die Nederlandse toch als serieuze partij neergezet.

"Dit ambivalente beeld kan bij de gemiddelde lezer de gedachte opwekken dat (een deel van) van wat Van Rijbroek zou hebben gezegd mogelijk wel degelijk op waarheid berust", oordeelt de rechter. Het deel van Kaspersky Labs klacht over de vermeende rol van Willem Vermeend is door de rechter niet ontvankelijk verklaard. De Telegraaf moet binnen drie dagen de rectificatie plaatsen, in print en online.

Update:

Directeur Harco Enting van Kaspersky Lab Benelux is verheugd over de overwinning in de zaak tegen De Telegraaf. In een reactie aan AG Connect stelt hij dat hiermee  "wat ons betreft onomstotelijk wordt bevestigd dat De Telegraaf begin dit jaar nepnieuws heeft gepubliceerd dat buitengewoon schadelijk is voor de reputatie van Kaspersky Lab als internationaal gerenommeerd cybersecurityspecialist en zorgelijk voor onze huidige en toekomstige klanten en partners." De aankomende rectificatie ziet hij als goed nieuws "dat de ongefundeerde bewering over ‘een hack’ van Kaspersky Lab Benelux rechtgezet gaat worden door De Telegraaf".

Update2:

Noch De Telegraaf noch uitgever TMG zijn op dit moment in staat om AG Connect een reactie te geven op het zojuist verloren kort geding.

Update3:

De advocaat die namens TMG het verweer heeft gevoerd, voorziet AG Connect van een korte reactie op het verlies. Hij vindt het opmerkelijk dat de voorzieningenrechter niet is ingegaan op het aanbod dat de uitgeverij van de krant heeft gedaan aan Kaspersky Lab. Dit aanbod, wat tijdens de zitting begin deze maand aan het licht is gekomen, betrof de publicatie van een vervolgartikel. Daarin zou De Telegraaf dan expliciet vermelden dat het securitybedrijf níet is gehackt. Dit aanbod is gedaan vlak voordat de Russische securityleverancier zijn kort geding heeft aangespannen.

TMG's advocaat laat nu aan AG Connect weten dat dit "merkwaardig" en "juridisch relevant" is. Volgens hem beraadt de uitgever zich nu of het mogelijk in beroep wil gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in