Management

Governance
centric

Omtzigt voelt ministers aan de tand over Sanderink en Centric

'Kan overheid wel zaken blijven doen met iemand zich zo misdraagt?'

© Centric
29 december 2020

'Kan overheid wel zaken blijven doen met iemand zich zo misdraagt?'

CDA-Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt, hebben de ministers Wiebes en Hoekstra van Economische Zaken en Financiën vragen gesteld over de samenwerking van De Nederlandsche Bank (DNB) met Centric. Ze vragen zich af of de overheid wel zaken kan blijven doen met Centric-baas Sanderink na een aantal misdragingen en geen gehoor geven aan rechterlijke bevelen.

Omtzigt wil de mails die Sanderink naar een aantal hoge functionarissen heeft gestuurd binnen de overheid boven tafel hebben zodat ook de politie en het OM deze kunnen inzien.

Ook wil hij weten of de ministers het gepast vinden dat de bank en de overheid zaken blijven doen op ICT-gebied met iemand die gezagsdragers bedreigt en zich niet aan gerechtelijke uitspraken houdt.

Het Kamerlid is tevens benieuwd in hoeverre de Nederlandse overheid afhankelijk is van Centric en of de DNB met software kan blijven werken als de samenwerking wordt opgezegd. Omtzigt vraagt zich ook af of het ‘one tier board’ van Centric bevoegdheden heeft om in te grijpen indien een bestuurder duidelijk wetten overtreedt.

 

Wind tegen

Door de perikelen rondom Gerard Sanderink al langer de wind tegen. Het bedrijf raakte grote klanten kwijt en zag de tevredenheid van bestaande klanten verder dalen. Ook onder gemeenten verloor het bedrijf terrein. Het eerder uitgesproken vertrouwen van De Nederlandsche Bank (DNB) in IT-dienstverlener Centric houdt voorlopig stand, maar de relatie werd vorig jaar tegenover AG Connect ook genuanceerd. De bank noemt cybersecurity en informatiebeveiliging nu ‘buiten beeld’ bij de afgenomen IT-diensten. “DNB blijft de ontwikkelingen rond Centric van nabij volgen en zal acteren indien nodig.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.