Innovatie & Strategie

Security
Datalek, hack

DNB sust Centric-zorg: geen cybersecurity

Grote Centric-klant DNB stipt aan wat het wel en niet afneemt.

27 mei 2020

Grote Centric-klant DNB stipt aan wat het wel en niet afneemt.

Het eerder uitgesproken vertrouwen van De Nederlandsche Bank (DNB) in IT-dienstverlener Centric houdt voorlopig stand, maar de relatie wordt tegenover AG Connect ook genuanceerd. De bank noemt cybersecurity en informatiebeveiliging nu ‘buiten beeld’ bij de afgenomen IT-diensten. “DNB blijft de ontwikkelingen rond Centric van nabij volgen en zal acteren indien nodig.”

DNB meldt dat na Centrics recente verlies van een grote klant en het misgrijpen voor een grote deal à la DNB. De grote klant die vertrekt is pensioenfonds Meubel, die met zeker 3 miljard euro aan beleggingen voor ruim 130.000 deelnemers een grote pensioenklant is voor Centric. Eerder wist het FD te berichten dat het pensioenfonds zo’n 4 miljard euro onder beheer heeft. De nieuw uitverkoren dienstverlener TKP maakt echter gewag van 3 miljard euro.

Pensioenmarkt

Kort na het bekend worden van Meubels opstappen is naar buiten gekomen dat Centric een tweede pensioenfonds ziet vertrekken. Het is nog niet bekend waar pensioenfonds Waterbouw (met zo’n 12.000 deelnemers) heengaat, maar wel dat het sinds januari 2019 Centric-klant was. De daarbij ingezette overheveling van de eigen pensioenadministratie was een jaar later nog niet afgerond, heeft het fonds zelf aangegeven.

Meubel is sinds 2017 klant bij het bedrijf van Gerard Sanderink. Zowel Waterbouw als Meubel zijn dat per eind dit jaar niet meer. Sinds april vorig jaar is De Nederlandsche Bank (DNB) klant bij Centric, voor een breed pallet aan IT-diensten.

De overeenkomst tussen de financiële instantie en de IT-dienstverlener is voor werkplekdiensten, de servicedesk, kantoorautomatisering aan DNB-medewerkers, plus het beheer van DNB’s. Eerder dit jaar heeft DNB nog haar vertrouwen uitgesproken in het bedrijf van Gerard Sanderink, in reactie op onthullingen over de invloed van de omstreden adviseur Rian van Rijbroek.

Invloed Van Rijbroek

De zelfverklaarde cybersecurity-expert heeft zich gemengd in de deal tussen DNB en Sanderinks bedrijf, zo is gebleken uit een van de rechtszaken met vertrokken topmanagers van Centric. In een mail van januari 2019 aan ex-directeur Hans Schrijver zou Van Rijbroek veel aangemerkt hebben op het werk dat Centric voor DNB zou gaan doen.

Terwijl in april vorig jaar die deal is rondgekomen, grijpt Centric nu mis voor een vergelijkbare uitbesteding; door de Autoriteit Financiële Markt (AFM). Die financiële instantie kiest voor de in Nederland opkomende concurrent Cegeka. Daar zijn veel voormalige topmanagers van Centric terechtgekomen, veelal na ontslagperikelen bij het bedrijf van Sanderink.

Financiële markt

De AFM is per 1 juni dit jaar een nieuwe  klant voor Cegeka. Hierbij gaan vijftien IT’ers over van klant naar IT-dienstverlener, die daar “vooralsnog voor AFM blijven werken”, antwoordt de woordvoerder van Cegeka. “Over de contractwaarde en de ‘financiële stromen’ worden géén details vrijgegeven.” Ook de AFM verstrekt geen informatie over de waarde van zijn uitbestedingsdeal. “Wij communiceren nooit over financiële afspraken die wij met individuele leveranciers maken.”

De AFM-deal lijkt op die van DNB, maar is wat breder. Cegeka zorgt bij de AFM voor een volledig nieuwe datacenterinfrastructuur, verzorgt applicatiediensten en doorontwikkeling van CRM-toepassingen, biedt een werkplekoplossing en servicedesk, maar gaat ook securitydiensten verlenen. Hierbij moet de AFM-omgeving 24/7 beschikbaar zijn en voldoen aan de strenge eisen rondom informatiebeveiliging.

Wat wel, en wat niet

In reactie op vragen van AG Connect reageert Centric-klant DNB nu met een mededeling over wat het afneemt bij de IT-dienstverlener, en wat niet. “De Nederlandsche Bank (DNB) neemt sinds 1 april 2019 datacenter-diensten, netwerkdiensten, servicedesk- en werkplekdiensten af van Centric Netherlands”, begint de woordvoerder zijn antwoord op vragen over aanhoudende verwikkelingen bij Centric, met nu ook het verlies van pensioenfonds Meubel.

“DNB neemt geen diensten af van Centric die betrekking hebben op de informatiebeveiliging en cybersecurity. Dat geldt ook voor het leveren van diensten op het gebied van applicatieontwikkeling en –beheer.” Verder geeft de woordvoerder aan dat DNB de ontwikkelingen rond Centric van nabij blijft volgen en dat het “zal acteren indien nodig”.

Op vragen of er problemen zijn tussen DNB en Centric, en of er inmiddels gevolgen zijn voor de samenwerking, antwoordt de woordvoerder niet direct. Hij stelt: “De beoordeling door DNB van de dienstverlening vindt plaats op basis van door Centric aan te leveren rapportages en resultaten.”

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.