Innovatie & Strategie

Security
cyber en hacks

Centric bevestigt: Van Rijbroek geeft input aan securitytak

Sanderinks Centric start begin 2020 nieuwe divisie voor cybersecurity.

20 december 2019

Sanderinks Centric start begin 2020 nieuwe divisie voor cybersecurity.

ICT-dienstverlener Centric laat in antwoord op vragen van AG Connect weten dat het nu bezig is met de oprichting van een bedrijfseenheid voor cybersecurity. Berichten hierover zijn afgelopen zomer al verschenen, en krijgen nu bevestiging. De omstreden, zelfverklaarde security-expert Rian van Rijbroek heeft volgens de officiële verklaring “geen positie binnen Centric”, maar “wel levert zij informatie aan de business unit Cyber Defense Services”.

De nieuwe afdeling voor ICT-security gaat diensten maar ook producten leveren. Het is nog niet precies duidelijk wat voor diensten en producten dat dan worden. Centric stelt in de reactie aan AG Connect dat het organisaties gaat helpen om “veilige applicaties en infrastructuren te bouwen”.

Wel is nu bekend dat de start in het eerste kwartaal van komend jaar moet zijn. “We verwachten deze nieuwe dienstverlening in het eerste kwartaal van 2020 aan te kunnen bieden aan organisaties in Nederland.” De nieuwe divisie krijgt input van de omstreden, zelfverklaarde security-expert Rian van Rijbroek, die door Centric-oprichter Gerard Sanderink is omarmd als topadviseur.

IoT, Big Data, blockchain

De nieuwe tak Cyber Defense Services wordt opgezet onder leiding van Centric-directeur François Zielemans. Die topman is al sinds december 2011 in dienst bij Centric, en geeft momenteel leiding aan een andere divisie: Solution Engineering.

Die tak zet volgens het LinkedIn-profiel van Zielemans zowel opkomende als ook volwassen technologie in om complexe bedrijfsuitdagingen op te lossen. Als voorbeelden worden het Internet of Things (IoT), machine learning, Big Data en blockchain genoemd.

Van Rijbroek is begin 2018 breed in het nieuws gekomen door ‘smart blockchain’ te poneren als oplossing voor cybercrime. Dit mede met een boek, op naam van Van Rijbroek en voormalig minister Willem Vermeend, wat echter vol fouten en plagiaat bleek te staan. Dit kwam aan het licht na een geruchtmakende uitzending van Nieuwsuur waarin Van Rijbroek (vanaf 13:27) als expert is opgevoerd. Later heeft Sanderink haar geholpen met publicatie en promotie van haar tweede boek: Unhacked, wat ook niet vlekkeloos is ontvangen.

Niet binnen Centric

Centric verklaart in de wederhoor aan AG Connect dat Rian van Rijbroek “geen positie binnen Centric” heeft. Dit heeft het bedrijf ook al gesteld als wederhoor aan AG Connect op vragen over reacties van Centric-klanten en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) op de kwestie Van Rijbroek.

Aan de verklaring van 'geen positie binnen Centric' voegt het bedrijf echter wel de bevestiging toe dat Van Rijbroek indirect wel betrokken is. “Wel levert zij informatie aan de business unit Cyber Defense Services”. Dit strookt met eerdere uitspraken van Gerard Sanderink die eind juni aangaf dat de vrouw - door hem omarmd als adviseur en goede vriendin - input gaat geven voor de volgens hem nodige securitydivisie.

Los van bestaand aanbod

In de reactie op vragen hierover meldt de ICT-dienstverlener dat het dit nieuwe security-aanbod los van bestaande dienstverlening aan klanten in de markt zet. “We zullen deze diensten niet aanbieden voor producten en diensten die onze klanten van andere Centric-afdelingen hebben afgenomen.”

Verder wordt de notie tegengesproken dat de nieuwe securitytak (ook) ‘intern gericht’ zou zijn. Eerder dit jaar leek dat wel aan de orde. De lokale krant Tubantia schreef toen dat er binnen Centric zorg was over belangenverstrengeling en dat de mensen van de divisie cybersecurity het werk van hun eigen, software-ontwikkelende collega’s zouden gaan controleren. Tegenover AG Connect nu wordt gesteld: “De expertise op het gebied van security voor onze bestaande producten en diensten is geborgd binnen de diverse business units”.

‘Behoeften van onze klanten’

“Centric speelt als innovatieve IT-organisatie in op ontwikkelingen in de markt. We investeren voortdurend in nieuwe producten en diensten die aansluiten bij de behoeften van onze klanten. Dienstverlening op het gebied van cybersecurity is hier een voorbeeld van”, aldus de verklaring die het bedrijf aan AG Connect heeft gegeven.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Rbx 28 december 2019 11:08

Van haar avonturen kun je echt een goeie Cult film maken. Ik ga stuk hier hoe krijgt ze het weer voor elkaar!

David Johnson 24 december 2019 10:04

François Zielemans heeft zich inmiddels teruggetrokken als voorman van de nieuwe groep Cyber Defence Services binnen Centric.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.