Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric-klanten blijven trouw, ondanks 'kwestie Van Rijbroek'

Gemeenten trekken hun handen niet af van Centric, ondanks de samenwerking met Rian van Rijbroek wiens relatie met een digitaal rechercheur door politie onderzocht wordt. “We hebben van gemeenten geen enkel signaal ontvangen dat Centric rare dingen zou doen op gebied van informatiebeveiliging", meldt een VNG-woordvoerder, die zelf wat sceptisch eraan toevoegt: "Het staat natuurlijk los van de vraag of Centric niet zelf eens conclusies zou moeten trekken.”
Van Rijbroek, Nieuwsuur-uitzending
© NPO
NPO

Centric is al jaren één van de grootste leveranciers voor gemeentelijke software. Het bedrijf van Gerard Sanderink  neemt bovendien plaats in diverse overlegorganen met de VNG, zoals het landelijk ICT Beraad van VIAG en de Commissie Informatiesamenleving. Rian van Rijbroek, die na artikelen van Tubantia en Follow the Money al geruime tijd in opspraak is, werkt al enige tijd nauw samen met Centric-eigenaar Sanderink. Het bedrijf meldt desgevraagd. dat ze geen positie binnen Centric heeft, maar wel informatie levert.

VNG: 'geen rare dingen'

De politie legde een digitaal rechercheur een contactverbod op met Van Rijbroek. Dat maakt voor gemeenten Oss en Gouda geen verschil. Zij zeggen tegenover AG Connect vertrouwen te houden in Centric en heroverwegen hun klandizie niet. Uit een reactie van VNG aan AG Connect blijkt dat ook andere gemeenten zich geen grote zorgen maken. “Wij hebben van gemeenten geen enkel signaal ontvangen dat Centric rare dingen zou doen op het gebied van informatiebeveiliging. Daar hebben ze ook niet zoveel ruimte voor omdat systemen van gemeenten aan strenge normen moeten voldoen. Sterker nog: ze hebben zich net als veel andere leveranciers vol gecommitteerd aan onze standaard verwerkersovereenkomst”, aldus VNG-woordvoerder, die er ongevraagd aan toevoegt: “Een en ander staat natuurlijk los van de vraag of Centric niet zelf eens conclusies zou moeten trekken.”

'Uiterst vervelende berichtgeving'

Statutair secretaris René Hoogendoorn van de Centric-gebruikersvereniging wil in eerste instantie niet ingaan op vragen, maar geeft na aandringen aan dat er constant overleg is geweest tussen de vereniging en de directie wanneer er iets in de media verscheen over Van Rijbroek. “Wij worden door de directie van Centric geïnformeerd voor zover dat noodzakelijk is. Het is een persoonlijke situatie tussen Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek. Daar staan wij als gebruikersvereniging volledig buiten. De berichtgeving is uiterst vervelend, maar als klanten hebben we er geen last van. Het speelt niet mee in de overweging om naar een andere leverancier over te stappen."

Vragen van klanten

Uit een reactie van Centric zelf op vragen blijkt dat er wel degelijk klanten ongerust zijn. Een deel van de klanten heeft volgens Centric naar aanleiding van berichten vragen gesteld over de rol Van Rijbroek bij het bedrijf, zo geeft Centric in schriftelijke antwoorden aan. “Een deel van onze klanten heeft vragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving in de media, deze hebben we uiteraard beantwoord en de achtergrond toegelicht. Met veel klanten werken we al jarenlang samen. We hebben goed contact met hen, zij beoordelen ons op de kwaliteit van onze producten en diensten en de inzet en betrokkenheid van onze professionals.”

Positie van Van Rijbroek

Centric meldt verder dat Van Rijbroek geen positie heeft binnen Centric. Ze levert informatie aan over cybersecurity en werkt daarbij samen met Ben van Lier, Director Strategy & Innovation bij Centric. Daarnaast is ze een van de bestuursleden van de Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink. Over het plotselinge afscheid van een aantal directieleden van Centric doet het bedrijf geen inhoudelijke mededelingen. “Wel kunnen we aangeven dat Rian van Rijbroek hier geen rol in heeft gespeeld.”

'Rechters niet ongevoelig'

Volgens Centric is er goed contact met VNG. “We hebben hen voortdurend op de hoogte gehouden naar aanleiding van de berichtgeving in de media. Wij betreuren de berichtgeving in de media. De serie artikelen van de hand van Tubantia zijn tendentieus. Deze bevatten onwaarheden en beledigingen. Merkwaardig is dat het erop lijkt dat rechters daar niet geheel ongevoelig voor zijn.”

Op de vraag of er financiële schade is ontstaan door de onrust gaat Centric niet direct in. Vanwege investeringen, eenmalige lasten en correcties komt het bedrijfsresultaat lager uit dat 2018, zo geeft het bedrijf aan. De omzet is dit jaar wel gestegen. “Centric blijft een financieel gezonde en onafhankelijke Nederlandse organisatie.”  

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in