Management

Security
Rian van Rijbroek

'Rian van Rijbroek helpt opzetten securitytak Centric'

Centric-oprichter: Rian gaat input geven voor nieuwe cybersecuritydivisie.

Rian van Rijbroek, in Nieuwsuur-uitzending januari 2018 © NPO
2 juli 2019

Centric-oprichter: Rian gaat input geven voor nieuwe cybersecuritydivisie.

Multimiljonair Gerard Sanderink verliest bij zijn IT-bedrijf topbestuurders, en hij is verwikkeld in een rechtszaak met zijn ex over smaad en smeergeld bij zijn bouwbedrijf Strukton. Spilpunt lijkt zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek te zijn, die door securitykenners is verguisd maar die nu wel door Sanderink lijkt omarmd als topadviseur. Centric moet van Sanderink een divisie voor ICT-security krijgen, waarvoor input gaat komen van Van Rijbroek. Zij heeft in haar eerste boek 'smart blockchain' geponeerd als de oplossing tegen cybercrime.

Topondernemer Sanderink vertelt tegenover het regionale Twentse dagblad Tubantia dat hij een divisie cybersecurity voor Centric nodig acht. "In een bedrijf als Centric hoort kennis op het gebied van cybersecurity aanwezig te zijn", aldus de topman van het Nederlandse IT-bedrijf. Daar zijn de afgelopen tijd drie topbestuurders vertrokken wat volgens de officiële lezing van de firma het gevolg zou zijn van een reorganisatie die Sanderink doorvoert. Berichten in de media stellen echter dat er onvrede heerst binnen Centric over de invloed van de omstreden Rian van Rijbroek.

Plagiaat, fouten en vertrouwen

Zij heeft eerder een boek over ICT-security geschreven in samenwerking met voormalig staatssecretaris Willem Vermeend. Na publicatie bleek die coproductie over 'smart blockchain' als de oplossing tegen cybercrime vol met plagiaat én fouten te zitten. Het boek, uitgegeven door het door Vermeend opgerichte Einsteinbooks, is uiteindelijk uit de handel gehaald. Begin dit jaar is een nieuw boek van haar hand verschenen: Unhacked. Dat werk is op een besloten bijeenkomst groots gespresenteerd, met steun van Sanderinks stichting Technology & Cybersecurity. Ook in Unhacked zijn diverse fouten en onduidelijkheden te vinden.

In een inmiddels offline gehaalde verklaring hebben Sanderinks bedrijven Centric en Strukton eerder dit jaar nog publiekelijk gesteld dat ze "het volste vertrouwen" hebben in de deskundigheid van Van Rijbroek. Sanderink zelf lijkt dat nog steeds te hebben, getuige zijn uitspraak dat zij gaat helpen met het opzetten van een securitydivisie bij Centric. Hij geeft tegen Tubantia wel aan dat zij die divisie niet zal leiden.

'Gedwarsboomd'

De top van Centric, met name de opgestapte bestuurders, zouden tegen deze plannen zijn. Sanderink stelt dat hij wordt tegengewerkt. Zo zou hij door de directie zijn gedwarsboomd toen hij de nieuw binnengehaalde klant de Nederlandsche Bank (DNB) wilde bezoeken, samen met Van Rijbroek. Hij wilde daar gaan praten over cybersecurity.

"Ik wilde alles weten over de beveiliging bij DNB, maar mijn eigen Centric-directie wilde niet dat ik dat gesprek ging voeren. En zeker niet met Rian er bij. Ze hebben het gewoon gedwarsboomd. Terwijl Centric mijn bedrijf is. Dan mag ik toch weten hoe het zit", schrijft Tubantia op uit zijn mond. Sanderink zou later alsnog een bezoek aan DNB hebben gebracht, maar dan zonder Van Rijbroek. De daarna gekomen uittocht in de bedrijfstop is volgens Sanderink niet alleen een gevolg van de bedorven sfeer.

Reputatieschade

De topman zegt dat hij ook ontevreden was over de prestaties van de vertrokken directieleden, en dat hij ze daarop heeft aangesproken. Onder de vertrokken topmanagers zaten veteranen die al vele jaren in dienst waren bij Centric. Sanderink stelt dat hij zijn eigen weg gaat, "maar Rian van Rijbroek heeft last van al die roddel en achterklap. Ik heb een goede reputatie in de IT-wereld en Centric ook, beide laat ik niet beschadigen".

Sanderink heeft jaren terug een stapje terug gezet bij de dagelijkse leiding van de IT-dienstverlener, om meer tijd te besteden aan zijn bedrijven Strukton en Oranjewoud. Zijn plan voor een securitydivisie en het geclaimde wanpresteren van de vertrokken topmanagers duiden op een ommekeer voor het besturen van Centric.

3
Reacties
Johan 06 juli 2019 14:48

Ik wist niet dat Centric ook een theater afdeling had. Wel innovatief.

Rbx 06 juli 2019 10:49

Dit wordt humor !!! Echt lachen met haar altijd met die tv / pers optredens en lectures hahahah

paul cornelisse 03 juli 2019 12:09

Hierbij en verwijzing naar een zeer compleet en scherp research artikel in NRC van afgelopen zaterdag

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.