Innovatie & Strategie

Branche
water

Centric ziet tweede pensioenfonds vertrekken

Na nog geen 1,5 jaar wil pensioenfonds Waterbouw geen Centric-klant meer zijn.

© CC0 - Pixabay Jason Leung
26 mei 2020

Na nog geen 1,5 jaar wil pensioenfonds Waterbouw geen Centric-klant meer zijn.

IT-dienstverlener Centric verliest in korte tijd nu zijn tweede pensioenfonds als klant. Na het aangekondigde vertrek van pensioenfonds Meubel maakt bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw bekend per eind dit jaar zijn contract te beëindigen, schrijft het FD. Waterbouw is in januari 2019 juist naar Centric gegaan, maar heeft begin dit jaar aangegeven dat het traject nog niet is afgerond. Terwijl Waterbouw spreekt van 'onvoldoende duurzaam' qua de uitbesteding aan Centric, stelt Meubel dat het elke 3 jaar een marktverkenning doet voor zijn pensioenadministratie.

Het verlies van pensioenfonds Meubel voor Centric is volgens die vertrekkende klant ‘business as usual’. De officieel gecommuniceerde strategie is dat er om de drie jaar een marktverkenning wordt gedaan voor het uitbesteden van de pensioenadministratie. Het contract met het bedrijf van Gerard Sanderink was net aan het aflopen, en per 1 januari 2021 treedt een nieuwe dienstverlener aan. Hetzelfde gaat gebeuren voor Waterbouw, alleen dan via contractbeëindiging door de klant, zo meldt het FD nu.

Kleinere klant volgt na grote klant

Uitbesteden aan Centric is onvoldoende duurzaam gebleken, aldus het pensioenfonds in een persbericht. Waterbouw is een kleinere klant voor Centric, die met het vertrek van Meubel bijna de helft van zijn omzet in de pensioenbranche verliest. Bij het bekend worden van het vertrek van Meubel wist het FD te melden dat de kleinere pensioenfondsen klachten hebben over de dienstverlening door Centric. Dit was te lezen in de jaarverslagen over 2018 van pensioenfondsen Beton, Reiswerk, Houthandel en Tandtechniek. Het betrof problemen die Centric had om de juiste verklaringen van de eigen accountant te krijgen.

AG Connect heeft vragen hierover uitgezet, en daarop afwisselende reacties gekregen. Centric heeft niet gereageerd, net als bij eerdere vragenrondes over verwikkelingen rondom en binnen het bedrijf van Gerard Sanderink. Accountancy EY (Ernst & Young) reageert met een doorverwijzing. "Dank voor je vragen over Centric. Het is echter niet aan EY om een toelichting te geven op zaken die zouden spelen bij Centric. Daarvoor moet je echt bij Centric zelf zijn." Begin dit jaar lag het IT-bedrijf van Sanderink nog in de clinch met zijn accountant over plots geclaimd miljoenenverlies, wat volgens Ernst & Young níet juist is.

Elke 3 jaar overstap?

Ook bij pensioenfonds Meubel wordt er doorverwezen, maar dan niet naar Centric. De vertrekkende klant houdt het bij een korte verwijzing naar de korte melding van de eigen Centric-exit. “Bedankt voor uw vragen. Alles wat het bestuur van pensioenfonds Meubel u kan vertellen over de transitie staat vermeld in het persbericht op de website van het fonds”, antwoordt de woordvoerster. “Ik verwijs u dan ook naar dit persbericht.”

In die korte verklaring van 18 mei over de wissel van IT-dienstverlener stelt het fonds: "Het bestuur van pensioenfonds Meubel voert ten minste elke drie jaar een marktverkenning uit op het gebied van de uitbesteding van hun pensioenadministratie". Overigens was de initiële overstap van Meubel naar Centric ingegeven door het stopzetten van pensioendiensten door Syntrus Achmea. In contrast daarmee is pensioenfonds Waterbouw vanuit eigen pensioenadministratie (door Fondsenbeheer Waterbouw) naar Centric gegaan. Dat heeft het per 1 januari 2019 gedaan, wat in juni 2018 is aangekondigd.

Nog niet afgerond

Begin dit jaar was die overheveling echter nog niet afgerond, heeft Waterbouw zelf aangegeven. "Er komt veel kijken bij een dergelijke overgang. De pensioenadministratie van Centric is al vanaf 1 januari 2019 voor BPF Waterbouw aan het werk, maar het complete traject is nog niet afgerond", zo meldt Waterbouw in zijn pensioennieuws van januari dit jaar. "Het bestuur van BPF Waterbouw vindt het belangrijk dat de pensioenen goed in de nieuwe pensioenadministratie verwerkt zijn. Het bestuur zal begin 2020 hier een onderzoek naar laten uitvoeren."

In plaats van afronding van deze ingezette uitbesteding kiest Waterbouw nu dus voor een wissel. De initiële keuze om de eigen pensioenadministratie over te dragen aan een grotere partij was ingegeven "om de kwetsbaarheid te verminderen". Daarbij is toen voor Centric Pension and Insurance Solutions gekozen "dat voor meer pensioenfondsen uitvoert".

Deze business voor Centric is nu echter flink verminderd, door het vertrek van Meubel en Waterbouw. Daarnaast is begin dit jaar een voorgenomen overname niet doorgegaan. Het FD meldt op basis van vakwebsite Pensioen Pro dat alleen nog bedrijfstakpensioenfonds Beton en de bedrijfspensioenfondsen van Yara (chemie en kunstmest) en Thales (elektronica) over zijn. Door gebrek aan schaalgrootte zou volgens het FD de toekomstbestendigheid van deze Centric-dienstverlening in het geding zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.