Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric vol vertrouwen, ook over invulling topmanagement

Het IT-bedrijf van miljonair Gerard Sanderink geeft in een verklaring op de eigen website een reactie op "publicaties over klanttevredenheid en continuïteit Centric". Het door ophef en onrust omgeven bedrijf stelt in dat breed geformuleerde bericht dat recente berichtgeving "volstrekt onjuist" is, dat "de NOS-enquête" teleurstellend en ongefundeerd is, en dat het "de beschreven situatie" niet herkent.
Centric

Volgens Centric heeft EZK-minister Wiebes "- kort gezegd - bevestigd dat onze dienstverlening op het vereiste niveau is en zal blijven".

De eigen samenvatting van Wiebes' verklaring is gebaseerd op antwoorden van de minister op kritische Kamervragen over Centric en Sanderinks bouwbedrijven Strukton en Oranjewoud. Daarover heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verklaard: "De interne ontwikkelingen bij Centric hebben vooralsnog geen gevolgen voor de dienstverlening door Centric aan de overheden en banken die u noemt". Kamerlid Pieter Omtzigt, die medesteller van deze Kamervragen was, stipt aan dat het woord 'vooralsnog' van veelzeggende aard is.

Onrust en vragen

Centric zelf ziet dit duidelijk anders. In de nu afgegeven verklaring, die net als voorgaande reacties op actuele ontwikkelingen is gepubliceerd op de eigen website, geeft het IT-bedrijf af op publicaties die tot onrust en vragen leiden. Daarbij wordt in de verklaring gesproken van "de NOS-enquête" die een direct gevolg lijkt van een recente publicatie in Tubantie. Die lokale krant doet al geruime tijd verslag, inclusief eigen onderzoek, naar de interne ontwikkelingen bij Centric, eigenaar Gerard Sanderink en zijn relatief nieuwe vriendin Rian van Rijbroek die ook een adviserende rol blijkt te hebben.

Het is vooralsnog onduidelijk waar Centric naar verwijst met de opmerking van een enquête van, door of bij de NOS. Het nu meest recente NOS-bericht over Centric, of over Gerard Sanderink of over Rian van Rijbroek is de onthulling van april vorig jaar dat zelfverklaard cyberexpert Van Rijbroek nooit bij de AIVD heeft gewerkt. Die claim heeft de informele Centric-adviseur eerder wel gemaakt.

Rondom Sanderinks IT-bedrijf is er recent wel de uitslag van het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek van Quint en onderzoeksbureau Whitelane. Centric is daarbij het afgelopen jaar flink gedaald, wist AG Connect exclusief te melden. In de zelfgenoemde reactie op publicaties over klanttevredenheid, en bedrijfscontinuïteit, gaat Sanderinks IT-bedrijf niet in op dat onderzoek.

'Geen gevaar'

Wel wordt er gereageerd op andere berichten, zonder die duidelijk of inhoudelijk te noemen. "We stellen voorop dat de inhoud van die publicatie in Tubantia volstrekt onjuist is. De beschreven situatie herkennen wij niet. We vinden het teleurstellend dat de NOS zich zonder nader onderzoek laat meevoeren door ongefundeerde geruchten, dit is ook aan de NOS kenbaar gemaakt."

Verder wordt uitleg gegeven over grote klanten De Nederlandsche Bank (DNB) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), die beide in de kritische Kamervragen van Omtzigt zijn genoemd. Centric verklaart hierbij dat de eigen dienstverlening qua "overeengekomen kwaliteit onveranderd op een goed niveau ligt". Hierbij geeft Centric ook een garantie af; namelijk "dat de continuïteit van de bedrijfsvoering van en de kwaliteit van onze dienstverlening geen moment in gevaar is geweest en/of zal komen".

Binnenkort topmanager

Tot slot snijdt Centric nog het punt van bestuur aan, wat in onder meer de Kamervragen aan bod is gekomen omdat het topmanagement van het IT-bedrijf een grote leegloop heeft gehad. Twijfels over bestuur, toezicht en dagelijks management worden in Centrics verklaring van de hand gewezen. "De governance van Centric voldoet aan de wettelijke eisen en de onderneming wordt naar behoren bestuurd."

Toch zijn er momenteel dus wel openstaande topfuncties, erkent het bedrijf, maar het is optimistisch over invulling daarvan. "Dat neemt niet weg dat er op dit moment wordt gezocht naar versterking van de Executive Board. Wij hebben er vertrouwen in dat we er op korte termijn in zullen slagen de vacante bestuursfunctie passend te vervullen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in