Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric: Sanderink staat achter inhoud van e-mails

IT-dienstverlener Centric reageert in een verklaring op onthullingen dat mails verstuurd uit naam, en mailadres, van eigenaar Gerard Sanderink eigenlijk zouden komen van zijn vriendin Rian van Rijbroek. Deze zelfverklaarde cybersecurity-expert vervult geen officiële positie bij het bedrijf, maar speelt wel een rol daar.
Van Rijbroek
© Uitgeverij Water
Uitgeverij Water

Haar invloed zit volgens analyse van mailmetadata ook in een stortvloed aan berichten die zijn verstuurd aan journalisten, bedrijven, accountants, advocaten en ministers. Centric spreekt dit nu tegen.

Het IT-bedrijf spreekt in de afgegeven verklaring overigens niet tegen dat het IP-adres van Rian van Rijbroek gelinkt is aan mailberichten die zijn verstuurd door of uit naam van Sanderink. Het onderzoek naar metadata van e-mails vanaf Sanderinks adres is uitgevoerd door de lokale krant Tubantia, in samenwerking met IT-vaktitel Computable. Eerstgenoemde heeft hierover gister een lijvig artikel gepubliceerd. Op de website van Centric is daarna het bericht geplaatst 'Reactie Gerard Sanderink op berichtgeving Tubantia en Computable'.

Lof op eerste boek Van Rijbroek

Laatstgenoemde heeft echter tot op heden geen berichtgeving gepubliceerd over de bevindingen naar aanleiding van het IP-adres waar Sanderinks mails vandaan zouden komen. Computable is bij het traceren van IP-adressen betrokken mede naar aanleiding van een eigen nieuwsbericht over het eerste boek van Rian van Rijbroek. Dat artikel over de co-productie met voormalig staatsman Willem Vermeend kreeg een reeks zeer lovende reacties, vanaf verschillende mailadressen, maar deze posts bleken verstuurd vanaf een enkel IP-adres. Dit internetadres staat volgens het nu onthulde onderzoek op naam van Van Rijbroek.

Centric, wat onder meer kampt met juridische nasleep van een managementleegloop, gaat in de online geplaatste verklaring niet in op het detail van de online-reacties. Wel gaat het bedrijf van Sanderink in op het belangrijke element van zijn e-mails. "De inhoud van mijn mailberichten is mij steeds voor verzending bekend en heeft mijn instemming."

Voorbereide mails

Hierbij lijkt de verklaring ook in te gaan op de door Tubantia genoemde omstandigheid dat de 71-jarige topman voorheen nooit per e-mail heeft gecommuniceerd. Hij zou zelfs tot zeker begin deze eeuw helemaal geen computer hebben gehad; noch thuis, noch op kantoor. De lokale krant, die streekgenoot Sanderink en zijn bedrijven Centric en Strukton volgt, heeft zelf in de afgelopen jaren regelmatig contact met hem gehad, maar nooit per mail.

Dat is sinds eind 2018 anders, geeft Centric aan in de reactie nu. "Al mijn e-mails worden vanaf november 2018 op mijn initiatief en met door mij opgegeven inhoud voorbereid en pas na mijn nadrukkelijke toestemming verstuurd." Deze post op de website van Centric is ondertekend met kortweg "Gerard Sanderink".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in