Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia twijfelt aan zelfstandig bestaan

Nokia kijkt naar verluidt naar zijn toekomst als zelfstandig bedrijf. Het ervaart de nodige concurrentiedruk en lijkt met adviseurs te zoeken naar oplossingen om deze het hoofd te bieden.
Nokia HQ in Espoo
© CC BY-SA 2.0 - Wikimedia.com
CC BY-SA 2.0 - Wikimedia.com

Daarbij wordt ook gedacht aan de verkoop van onderdelen of een fusie, zo meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Nokia stelde eerder zijn verwachtingen voor de winst en de winstmarge voor 2019 en dit jaar bij.

Het bedrijf voelt onder meer de concurrentie van het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson in de strijd om marktleider te worden op 5G-gebied. Met name Ericsson is bereid om contracten tegen kleine marges af te sluiten om zo marktaandeel te winnen.

Een overname door een van deze twee partijen lijkt niet aan de orde, aangezien er op de netwerkmarkt weinig partijen zijn. Daarmee zouden direct mededingingsbezwaren kunnen volgen. Nokia zelf wilde niet op de berichten reageren.

Nokia gaat door pieken en dalen

Nokia heeft een turbulente geschiedenis. Naast dat het bedrijf begin deze eeuw jarenlang onbetwist marktleider was in mobiele telefoons, was het Finse bedrijf ook een gerenommeerd leverancier van apparatuur aan telecombedrijven. Het concurreerde daarbij met Ericsson, het Duitse Siemens Networks, het Amerikaanse Lucent Technologies en het Franse Alcatel. Na de verkoop van de inmiddels kwijnende mobieltjestak aan Microsoft in 2013 omdat het Finse bedrijf niet had kunnen aanhaken op de populariteit van het smartphoneconcept van Apple, stortte het bedrijf zich volledig op de newerktechnologie. In een aantal overnamestappen werd het eigenaar van Siemens Networks en het inmiddels gefuseerde Alcatel-Lucent.

Concurrentie koos andere weg

Ericsson - dat zich ook verslikte in de smartphone-ontwikkeling - groeide inmiddels van een strikte netwerkapparatuurproducent naar een leverancier van netwerksoftware en -diensten. Een strategie die het bedrijf hogere marges en stabielere inkomsten geeft. Zo beheert Ericsson nu een belangrijk deel van de Europese mobiele netwerken voor de respectievelijke telecomaanbieders ondanks dat hun netwerk is opgebouwd uit apparatuur van andere producenten.

Vanuit China kwamen Huawei en ZTE op als nieuwe concurrenten op de markt voor netwerkapparatuur, aanvankelijk vooral als prijsvechters, maar inmiddels wordt Huawei gezien als technologisch leider in 5G mobiele netwerken.

Nokia weer in problemen

Daardoor ziet Nokia nu opnieuw zijn positie op zijn belangrijkste markt afbrokkelen. De weerstand tegen de invloed van de Chinese overheid bij Huawei is wellicht een strohalm waaraan Nokia, maar ook Ericsson,zich mogelijk nog kunnen optrekken.

Nokia heeft zich echter altijd een veerkrachtig bedrijf getoond. Ooit opgericht in 1865 als papierfabriek, ontwikkelde het bedrijf zich tot elektriciteitsproducent, stortte zich achtereenvolgens op de productie van rubber, gasmaskers, kabels, radio's, chemicaliën, telecomapparatuur en computers en trok zich steevast na verloop van tijd weer terug uit die activiteiten om aan een nieuw avontuur te beginnen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in