Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G

'VK: 5G is niet mogelijk zonder Huawei'

Verenigd Koninkrijk zou binnenkort bekendmaken dat Huawei beperkt wordt toegelaten.

© Huawei
28 oktober 2019

Verenigd Koninkrijk zou binnenkort bekendmaken dat Huawei beperkt wordt toegelaten.

Providers in het Verenigd Koninkrijk mogen Huawei-apparatuur gebruiken voor de realisatie van hun 5G-netwerken, maar moeten Huawei uit hun kritieke infrastructuur houden. Dat schrijft The Times op basis van anonieme bronnen. De Britse regering zou het besluit binnenkort bekendmaken.

Het Verenigd Koninkrijk doet al maanden onderzoek naar Huawei en concludeerde eerder dit jaar dat de netwerkleverancier diverse verbeteringen moest doorvoeren om zijn apparatuur veiliger te maken. Huawei trok daar honderden miljoenen euro's voor uit. De regering heeft nog geen officieel besluit genomen of providers Huawei-apparatuur mogen gebruiken voor hun 5G-netwerken. De eerste lokale 5G-netwerken zijn inmiddels al actief, onder andere in London. Haast is dus geboden. 

Huawei mag beperkt meedoen

Volgens The Times presenteert de regering van Boris Johnson haar besluit voor kerst. De conclusie zou al bekend zijn. Britse providers mogen Huawei-apparatuur gebruiken omdat er geen alternatief is. Westerse bedrijven kunnen de benodigde apparatuur naar verluidt niet leveren of bieden een minder goede kwaliteit. 

Zonder Huawei is een snelle en goede uitrol van 5G niet mogelijk, redeneren de overheidsonderzoekers volgens The Times. De regering zou echter wel maatregelen nemen om Huawei uit de kritieke kern van de 5G-infrastructuur te houden. Providers mogen bijvoorbeeld geen Huawei-core routers gebruiken. Antennes, een minder kritiek onderdeel, zijn wel toegestaan. 

Door Huawei niet toe te laten tot de kern van de infrastructuur, hoopt de Britse overheid dat het Chinese bedrijf niet kan spioneren. Daar zijn zorgen over. Huawei zou nauwe banden onderhouden met de Chinese overheid en zou zijn 5G-infrastructuur kunnen gebruiken om te spioneren of te saboteren. Huawei ontkent dit met klem. Concreet bewijs voor de beschuldigen ontbreekt ook. De Verenigde Staten blokkeren Huawei uit voorzorg door providers te verbieden Huawei-onderdelen te gebruiken voor hun 5G-netwerken. 

Nederland staat Huawei toe

In Nederland wordt Huawei niet geweerd. Wel verplicht de nationale overheid providers 'extra beveiligingsmaatregelen' te nemen om hun 5G-netwerken goed te beschermen. Huawei wordt hierbij niet met naam genoemd. Een aantal providers gebruiken Huawei-infrastructuur voor hun 4G-netwerken en KPN gaat dat in ieder geval ook doen voor zijn 5G-netwerk, al komt Huawei niet in de kern van het netwerk.

België doet nog onderzoek

De Belgische overheid onderzoekt nog of Huawei wel of niet mag leveren aan telecomproviders. De Verenigde Staten waarschuwen België laatst dat het toestaan van Huawei consequenties kan hebben voor de Navo-veiligheid. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.