Beheer

Nog minder dan een half jaar te gaan voor Windows Server 2012
Bedrijven met oudere Windows-servers moeten kiezen: complexe serverupgrade of complexe cloudmigratie?
Bedrijven met oudere Windows-servers moeten kiezen: complexe serverupgrade of complexe cloudmigratie?
De klok tikt voor gebruikers van de oudere 2012-versie van Windows Server. Microsoft zet over vijf maanden de ondersteuning stop voor Server 2012 en de nieuwere R2-uitvoering daarvan. Vanaf 10 oktober dit jaar krijgt dat serverbesturingssysteem dan geen updates meer, ook geen patches meer voor securitygaten. Migratie is makkelijker gezegd dan gedaan.
De keuze waar bedrijven en organisaties met Server 2012 voor staan, is een complexe en kostbare kwestie. Upgraden van het oudere serverplatform vereist niet alleen een nieuwere Windows-versie, maar veelal ook aanschaf van nieuwe serverhardware. Daarnaast kan het lastig zijn om vanaf de erg oude 2012-versie te upgraden naar de courante 2022-versie. Upgraden naar een tussenliggende versie kan relatief minder moeilijk zijn, maar geeft dan ook weer een wat beperktere 'houdbaarheid' qua support.
Cloud dan maar?
Er is nog een andere mogelijkheid dan overstappen - door middel van een upgrade of schone installatie - naar een nieuwere Windows Server-versie. Microsoft biedt klanten al geruime tijd diverse cloudmigratiemogelijkheden, inclusief voor Server 2012 (R2). De leverancier stipt daarbij support en security aan als argumenten voor overhevelen naar zijn cloud. Licenties voor de Microsoft-producten kunnen daarbij een complicerende (kosten)kwestie zijn.
Overigens is de keuze voor resterende gebruikers van het oude Server 2012 nu niet helemáál binair. Microsoft biedt namelijk ook nog de optie van uitstel, tegen betaling. Klanten kunnen één tot maximaal drie jaar extra ondersteuning aanschaffen. Deze extended support geldt dan alleen voor updates die securityzaken aanpakken. Het oorspronkelijk op 25 november 2013 uitgebrachte serverplatform is dan nog te gebruiken tot respectievelijk 10 oktober 2024, 2025 of 2026.
Uitstel (van executie)
In de praktijk moeten bedrijven en organisaties relatief flink betalen voor dergelijke maatwerkondersteuning die loopt voorbij de allang bekend zijnde supportperiodes. Dit is in het verleden al gedaan voor veelgebruikte desktopuitvoeringen zoals Windows XP en Windows 7, maar ook voor applicatiepakket Office en voor Windows Server.
Het Digital Trust Center, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft afgelopen december al gewaarschuwd voor het aankomende einde van Windows Server 2012 en de R2-opvolger. Daarbij stipt dit securityorgaan aan dat de optie van Extended Security Updates (ESU) door Microsoft wordt gecommuniceerd als een 'last resort'.
Nu begrijp ik dat veel bedrijven tijdens de afgelopen Corona jaren andere dingen aan hun hoofd hadden en ondernemers blij zijn dat ze die periode overleefd hebben, maar externe dienstverleners of interne IT-ers hadden dit bijtijds kunnen agenderen en prioriteren. Bij de aanschaf was de maximale supportperiode van 10 jaar (zeer ruim in software land) natuurlijk al bekend.
Gelukkig staat Microsoft bekend om zijn backwards compatibility en blijven veel zaken gewoon draaien bij nieuwere versies en server 2012 was al 64 bit gebaseerd.
Je kan eenvoudig in-place upgrade uitvoeren naar Server 2016, en als dat klaar is naar Server 2019 of 2022. Zolang je applicatie ook volledig geschikt is voor 2012, zal die ook zonder issues op 2016 draaien. Maar als je 'zeer oude meuk' met kunst en vliegwerk op 2012 draaiend hebt gekregen, dan kan het lastig worden. Maar dan is je applicatie dus ook al meer dan 10 jaar oud, en rijp voor een upgrade.....