Management

Juridische zaken
Margrethe Vestager

'Nieuwe EU-boete voor Google komt deze week'

Bronnen dicht bij Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, bevestigen boete zoekgigant.

Eurocommissaris Margrethe Vestager © EC
18 maart 2019

Bronnen dicht bij Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, bevestigen boete zoekgigant.

Google krijgt inderdaad opnieuw een boete van de Europese Unie. Deze keer zou het gaan om oneerlijke concurrentie met advertentieplatform AdSense. Bronnen dicht bij Margrethe Vestager, Eurocommisaris voor Mededinging, zeggen dat deze week de boete wordt bevestigd.

Eerder al gingen geluiden op dat de zoekgigant op de vingers zou worden getikt vanwege het overtreden van de mededingingsregels. Toen gaven ingewijden tegenover persbureau Bloomberg aan dat de Europese Unie voornemens was om Google op de vingers te tikken.

'Nog deze week bekend'

Dit weekend maakte de Financial Times wederom melding van een drietal bronnen die melding maken dat Google wordt bestraft voor het overtreden van de mededingingsregel met de advertentiedienst AdSense. De bronnen gaven ook aan dat de EU de boete nog deze week bekend zal maken.

Hoe hoog de boete gaat worden, is niet niet helemaal bekend. In potentie zou deze kunnen oplopen tot 13 miljard dollar, wat  neerkomt op 10% van de laatste wereldwijde omzet van het Google's moederbedrijf Alphabet. Toch spreekt de Financial Times de verwachting uit dat deze maximale hoogte niet gehaald zal worden.

Concurrentie

Waar de Europese Commissie over valt, zijn de eisen van Google aan een aantal populaire websites van derden vanaf 2006. Google vereiste van deze sites dat ze uitsluitend de advertentieservice AdSense moesten gebruiken, wanneer zij het Google-zoekvak op hun site wilden opnemen. In 2009 versoepelde de zoekgigant deze beperkingen voor deze websites en mochten zij ook concurrerende adverteerders op hun pagina's te laten zien. Echter, wel op voorwaarde dat een minimumaantal Google-advertenties op toplocaties werd weergegeven en Google het recht hield om wijzigingen in de advertenties van concurrenten goed of af te keuren. Deze contractvoorwaarden zijn uiteindelijk uitgefaseerd vanaf 2016. 
Google heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Het is niet de eerste boete in Europa voor Google. Begin dit jaar legde Frankrijk een AVG-boete aan Google op ter waarde van 50 miljoen, en de Europese Commissie tikte Google al eerder een miljardenboete op vanwege vermeend machtsmisbruik rondom het besturinggsysteem Android.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.