Management

Juridische zaken
google

Google krijgt Franse AVG-boete van 50 miljoen.

"Schending van transparantie- en informatieverplichtingen" levert zoekgigant een megaboete op.

© Flickr Open Grid Scheduler
21 januari 2019

"Schending van transparantie- en informatieverplichtingen" levert zoekgigant een megaboete op.

Google is op de vingers getikt door de CNIL, de Franse privacywaakhond, voor de onwettige wijze waarop het gebruikers zou informeren. De waakhond trekt deze conclusies op basis van de AVG-regels, die medio 2018 van kracht werden.

Google krijgt de boete vooral omdat het volgens de CNIL gebruikers onjuist informeert over de wijze waarop de internetgigant de data van nieuwe gebruikers verzamelt. Het gaat om data waardoor gebruikers gepersonaliseerde advertenties krijgen voorgeschoteld.

'Informatie buitensporig verspreid'

Google zou deze informatie maar moeilijk bereikbaar maken voor de gebruikers en noemt de informatie “buitensporig verspreid over meerdere documenten”, die ook nog eens moeilijk bereikbaar is. Zo zouden gebruikers pas na meerdere keren klikken bij de juiste informatieve documenten terechtkomen, en zouden deze documenten ook nog eens “niet helder en begrijpelijk” zijn.

Ook gebruikt de privacywaakhond in een verklaring termen als “algemeen en vaag” om de documenten in kwestie te omschrijven. Deze werkwijze is volgens de CNIL "een schending van transparantie- en informatieverplichtingen" en dus genoeg voor een dwangsom van 50 miljoen euro.

Collectieve klachten

De Franse privacywaakhond kwam in actie na collectieve klachten van de actiegroep None Of Your Business ('NOYB') en La Quadrature du Net ('LQDN'). De NOYB-voorzitter Max Schrems schreef in een verklaring erg blij te zijn dat een Europese autoriteit voor gegevensbescherming voor het eerst de mogelijkheden van de AVG gebruikt om duidelijke schendingen van de wet te bestraffen.

Schrems zegt dat grote bedrijven zoals Google na de AVG-invoering "'de wet anders interpreteren' en vaak slechts oppervlakkig hun producten hebben aangepast. Het is belangrijk dat de autoriteiten de bedrijven duidelijk maken dat alleen de bewering dat men aan de AVG-richtlijnen voldoet, niet voldoende is. We zijn ook blij dat onze inspanningen om de grondrechten te beschermen hun vruchten afwerpen."

Google weet volgens het ANP nog niet of het in beroep gaat tegen de boete. "Mensen verwachten een hoog niveau van transparantie en controle van ons. We willen aan die verwachtingen en de Europese privacyregels voldoen. We bestuderen de beslissing om onze volgende stappen te bepalen'', laat het bedrijf weten.

Meer boetes?

De Franse boete is mogelijk niet de enige boete die Google dit jaar te verwerken krijgt. Naar verluidt hangt de zoekgigant ook een boete boven het hoofd van de Europese Commissie, vanwege het overtreden met de mededingingsregels met de advertentiedienst AdSense.

Lees meer over
1
Reacties
van Zanten 22 januari 2019 15:38

Wat Google in Frankrijk doet is niet anders dan in de rest van Europa. Dan kan ieder land dit dus 1:1 overnemen en ook een boete opleggen? Spekt de kas en zo halen we alsnog wat ontdoken belasting binnen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.