Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Google antitrust Vestager

'Google krijgt nieuwe antitrustboete EC'

Google zou binnen enkele weken al een nieuwe Europese boet krijgen, voor monopoliemisbruik met AdSense.

Eurocommissaris Margrethe Vestager © EC
17 januari 2019

Google zou binnen enkele weken al een nieuwe Europese boet krijgen, voor monopoliemisbruik met AdSense.

De Europese Commissie legt Google in de komende weken opnieuw een boete op. De zoekgigant zou ook met zijn advertentiedienst AdSense de mededingingsregels hebben overtreden, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Deze nieuwe boete vanuit Brussel zou de derde Europese financiële bestraffing zijn voor Google. Eerder kreeg het Amerikaanse bedrijf al boetes van in totaal 6,7 miljard euro voor het beperken van de concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android. Ook met prijsvergelijker Google Shopping had de techreus concurrenten benadeeld, oordeelde de antitrusttak van de Europese Commissie (EC).

Miljarden op miljarden op miljarden

De nu aankomende boete voor AdSense pakt waarschijnlijk lager uit dan de 4,3 miljard euro in de Android-kwestie en de 2,4 miljard euro in de Shopping-kwestie. Google heeft zijn medewerking verleend aan de EC in de zaak rond de advertenties. Het onderzoek naar AdSense loopt al sinds 2016. In november afgelopen jaar heeft EC-commissaris Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor mededinging, verklaard dat de AdSense-zaak de afronding nadert. Dit betekent dat het formele EC-besluit in zicht was. Inhoudelijke details gaf ze toen niet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.