Overslaan en naar de inhoud gaan

Google officieel in beroep tegen recordboete EU

Google heeft hoger beroep ingediend tegen de door de Europese Commissie opgelegde boete van 4,34 miljard euro (omgerekend ruim 5 miljard dollar) voor machtsmisbruik met Android. Dat had directeur Sundar Pichai meteen al aangekondigd na de uitspraak halverwege juli, maar het hoger beroep werd gisteren pas officieel ingediend.
Vestager vs Google
© EC
EC

Reuters schrijft dat Google het hoger beroep in een e-mail heeft aangekondigd. Google had negentig dagen de tijd had gekregen om het vermeende machtsmisbruik te staken en de contracten met telecomproviders en smartphoneproducenten te herzien. Daarna konden meer boetes uitgedeeld worden, die kunnen oplopen tot wel 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Google’s moederbedrijf Alphabet. Het geld wordt tot de uiteindelijke uitspraak in de beroepszaak bij het Europees Hof van Justitie vastgezet op een geblokkeerde rekening. Het hoger beroep valt dus net binnen die termijn van negentig dagen.

'Misbruik sinds 2011'

De EU stelt dat Google zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android sinds 2011 heeft misbruikt. Omdat het telefoonfabrikanten die Android wilden gebruiken verplichtte om de zoekmachine van het bedrijf vooraf te installeren, zou er sprake zijn van een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere zoekmachines. Daarnaast zou Google telefoonmakers hebben betaald om er zeker van te zijn dat zij de Google Search-app zouden installeren en zou het fabrikanten niet hebben toegestaan om aangepaste en niet door Google goedgekeurde versies van Android op toestellen te installeren.

Google-baas Sundar Pichai liet eerder al in een reactie weten dat hij vindt dat Android juist meer keuze heeft gecreëerd voor consumenten dan minder, zoals de EU beweert. Het besturingssysteem is op zo’n 80 procent van alle smartphones ter wereld geïnstalleerd.

Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat rechters een uitspraak doen. Daarna is het ook nog mogelijk voor Google om nog een keer in beroep te gaan op juridische gronden bij het Hof van Justitie van de EU.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in