Overslaan en naar de inhoud gaan

2e EC-miljardenboete voor Google om oneerlijke concurrentie

De EU heeft vandaag een recordboete aan Google opgelegd en neemt daarbij moederbedrijf Alphabet ook op de korrel. De dochteronderming wordt op de vingers getikt vanwege machtsmisbruik rondom het mobiele besturingssysteem Android en de daarvoor bestemde apps van Google. Iets wat volgens de EU al sinds 2011 plaatsvindt. De zoekmachinegigant gaat in beroep tegen de sanctie.
© Europese Commissie
Europese Commissie

Zoekgigant Google heeft nu 90 dagen om de boete te betalen en om het door de EU vastgestelde machtsmisbruik te stoppen. Het moet hiervoor de contracten met telecomproviders en smartphoneproducenten herzien. Indien dit niet wordt gehonoreerd, gaan de antitrusthandhavers van de EC Google's moederbedrijf aanpakken.

Niet voldoen aan de opgelegde sanctie gaat Alphabet forse dagelijkse boetes opleveren. Deze kunnen oplopen tot wel 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Google's moederbedrijf. Dit bedrag moet Alphabet dan, ondanks het nu gelijk aangekondigde beroep, wel direct overmaken. Het geld wordt tot de uiteindelijke uitspraak in de beroepszaak bij het Europees Hof van Justitie vastgezet op een geblokkeerde rekening.

Drie overtredingen

Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) gaat de internetreus op drie vlakken tegen Europese regels in. Zo zou Alphabet van telefoonfabrikanten eisen dat zij de browser Google Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen. Indien bedrijven dit weigerden, werd hun alle producten de toegang tot de Google Play Store ontzegd.

Verstager noemde dit kwalijk, omdat consumenten hierdoor enkel werden voorzien van de Google zoekmachine. Het installeren van alternatieve zoekmachines op hun smartphones zou volgens de Eurocommissaris de gebruikers vaak geld kosten door dataverbruik. Daarnaast geldt volgens Verstager vaak “het principe van het gegeven paard”. Gebruikers zouden het daardoor vaak doen met wat ze geboden werd: Google Search.

Amazon

Daarnaast heeft Google ook fabrikanten en netwerkaanbieders betaald om Google Search vooraf te installeren op geleverde telefoons. Tegelijkertijd verhinderde Alphabet dezelfde bedrijven om andere smartphones op de markt te brengen die van een Android-fork (een afsplitsing van het Android-besturingssysteem) waren voorzien. Als voorbeeld haalde Eurocommissaris Vestager hierbij een zaak rondom Amazon aan. 

In 2012 en 2013 lanceerde die Amerikaanse webwinkelier een eigen op Android gebaseerd besturingssysteem: Amazon Fire OS. Behalve de e-commercereus zelf durfde geen enkele andere smartphonefabrikant het tot nu toe aan om dat besturingssysteem te installeren op een smartphone of tablet. En dat terwijl volgens Vestager de producenten wel geïnteresseerd waren, maar werden gehinderd door de beklemmende regels van Google.

Geen verantwoordelijkheid

Als derde overtreding is door de EC aangekaart dat Google met deze ontwikkeling ervoor zorgt dat andere producenten hun besturingssystemen niet kunnen doorontwikkelen. Dit druist volgens de mededingingscommissaris in tegen de principes en regels van marktwerking in de EU. Eerder heeft Google al een boete van 2,42 miljard euro opgelegd gekregen van de EC voor machtsmisbruik met zijn zoekmachine.

“In Europa is markdominantie geen probleem, en wij juichen het alleen maar toe als bedrijven groot weten te worden, maar met dominantie komt ook verantwoordelijkheid. Concurrentie is verzwakt en marktleiders mogen kleinere bedrijven niet de wind uit de zeilen nemen, omdat hiermee uiteindelijk de Europese burger de dupe wordt." Verder zou de Google-dominantie ervoor zorgen dat concurrenten geen gebruiksdata van hun producten kunnen verzamelen door de lage gebruikersaantallen, en hierdoor weer moeilijker kunnen innoveren.

Beroep

Google-moeder Alphabet heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak van de EC. Het verklaart in een blogpost: ”Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie.'' Ondertussen heeft het Amerikaanse bedrijf ook nog een hoger beroep lopen tegen de eerdere EC-miljardenboete.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in