Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandaag deelt EU Google miljardenboete uit

Google-topman Sundar Pichai heeft gisteren telefonisch overleg gehad met eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) over de Europese miljardenboete die het bedrijf te wachten zou staan. Dat melden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.
Vestager versus Google Shopping
© EC
EC

Of dat gesprek nog verandering in de zaak heeft gebracht, wordt waarschijnlijk niet bekend gemaakt. Het gesprek kan ook alleen een vooraankondiging zijn geweest van de officiële mededeling die de Europese Commissie vandaag doet over de omvang van de boete.

Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android misbruiken. Naar verluidt zou de boete hoger zijn dan de straf van 2,4 miljard euro die Google vorig jaar kreeg van Brussel vanwege marktmisbruik bij zoekresultaten rond onlineverkopen.

Verplichte apps

Het bedrijf zou telefoonfabrikanten dwingen om Google-apps te installeren als ze het ook door Google gemaakte besturingssysteem met hun telefoons meeleveren. Volgens bronnen zal Brussel Google ook sommeren aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten.

Een Europese boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Google. Dat zou ongeveer 9,3 miljard euro zijn. Doorgaans vallen de geldstraffen vanuit Brussel lager uit.

Update: "Boete bedraagt 4,3 miljard"

De EU zal Google een boete van 4,3 miljard euro opleggen, dat meldt persbureau Bloomberg. Het bedrag komt overeen met het totaalbedrag wat Nederland jaarlijks bijdraagt aan de EU, en betekent een recordboete voor 'antitrust penalties', zo meldt een ingewijde aan het persbureau. 

Om 13:00 uur zal eurocommissaris Margrethe Vestager de boete toelichten in een persconferentie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in