Overslaan en naar de inhoud gaan

Google intensiveert lobby tegen antitrustonderzoek

Google neemt het zekere voor het onzekere bij het afwenden van een mogelijk onderzoek naar misbruik van markt in de Verenigde Staten. In de aanloop naar een gesprek tussen de Senaat en Google-topman Eric Schmidt heeft Google zeker dertien lobbybureautjes extra ingehuurd.
Eric Schmidt
© CCO / Flickr
CCO / Flickr

Schmidt moet morgen zijn opwachting maken bij de Amerikaanse Senaat. De Amerikaanse volksvertegenwoordigers zullen na die horing een oordeel vellen over de vraag of Google zijn dominante positie in de zoekmachinemarkt misbruikt.

De vorige keer dat een IT-coryfee zich bij de Senaat moest melden, liep dat voor zijn bedrijf verkeerd af: het ontoeschietelijke en wat arrogante optreden van Bill Gates gaf een belangrijke impuls aan het opstarten van een antitrustonderzoek tegen Microsoft.

Google wil dat, als het enigszins kan, voorkomen. Topman Eric Schmidt heeft de afgelopen weken al drie keer een rondje senatoren gedaan, meldt een woordvoerder van Google. Het ging daarbij om leden van de commissie juridische zaken. Ook oprichters Larry Page en Sergey Brin hebben zich dit jaar al in Washington laten zien.

3,5 miljoen dollar
Daarnaast heeft Google sinds afgelopen mei een dertiental lobyisten c.q. lobbyistenbureautjes aangetrokken om zijn standpunt onder de aandacht van de politici te brengen, meldt The Wall Street Journal. Google had er overigens al twaalf in dienst. De uitgaven aan lobbyisten zijn in de eerste helft van dit jaar opgelopen naar 3,5 miljoen dollar, evenveel als Microsoft eraan uitgeeft.

Bij de door Google ingehuurde lobbyisten(clubjes) zijn Republikeins georiënteerde duidelijk in de meerderheid. Kennelijk wil Google de indruk wegnemen dat het een supporter van de Democratische partij is. Het verwelkomde in 2007 de komst van Barack Obama als president, en Eric Schmidt werd door Obama aangetrokken als lid van zijn raad van adviseurs voor technologie en wetenschap. Verschillende Google-medewerkers zijn ook op het Witte Huis gaan werken na het aantreden van Obama.

Eerste succesje al binnen
Een eerste succesje heeft Google al geboekt. Schmidt spreekt alleen met de Senaat. Bill Gates moest destijds de bankjes delen met twee opponenten (Jim Barksdale van Netscape en Scott McNealy van Sun), en voor het oog van de Senaatsleden toeluisteren hoe die opponenten gehakt maakten van Microsoft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in