Innovatie & Strategie

Infrastructuur
wafer, ASML

Nederlandse miljoeneninvestering voor chips en 6G

Kabinet steekt honderden miljoenen in onderzoeksprojecten, met oa NXP en ASML.

© ASML
20 april 2022

Kabinet steekt honderden miljoenen in onderzoeksprojecten, met oa NXP en ASML.

Het kabinet wil in totaal 230 miljoen euro investeren in strategisch belangrijke onderzoeksprojecten op het gebied van halfgeleiders en fotonica. Tot de deelnemers behoren toonaangevende technologiebedrijven als ASML en NXP, meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken).

De Europese Commissie kwam eerder dit jaar met een plan om voor cruciale technologie minder afhankelijk te worden van andere landen. Door miljarden te investeren in de eigen chipindustrie moeten lidstaten ervoor zorgen dat straks een fors groter aandeel van de wereldwijde omzet uit dergelijke technologie in Europa wordt verdiend.

Plus miljoenen voor cloud

De door Nederland voorgedragen zes projecten draaien onder meer om de ontwikkeling van nieuwe communicatietechnologie (6G) en van nieuwe machines om chips te produceren en te testen. Het kabinet wil ook nog 70 miljoen euro investeren in cloudinfrastructuur. Naar welke projecten dat geld gaat, is nog niet bekend.

Doel van de investeringen is volgens Adriaansens het Nederlandse bedrijfsleven "concurrerend en innovatief toonaangevend" te houden. Gezien de toegenomen concurrentie wereldwijd hoort daar volgens haar ook een "andere rol" van de Nederlandse overheid bij.

2
Reacties
e.meijer 21 april 2022 10:25

@M. COMMANDEUR: is een spin-off van Philips zelf (en dus ook binnen Philips ontstaan, niet aan ze verkocht) en een Nederlands bedrijf, met het hoofdkantoor in Eindhoven. Maar er zitten inderdaad wel fabrieken in o.a. China, evenals de V.S., Nederland en Thailand.

M. Commandeur 21 april 2022 00:05

"Investeren in de eigen chipindustrie ..." vs. NXP: is dat niet een Chinees bedrijf, ooit verkocht door Philips?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.