Overslaan en naar de inhoud gaan

Chipmachinemaker ASML loopt tegen eigen productiegrens aan

Chipmachinefabrikant ASML heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere omzet geboekt dan een jaar eerder. De vraag naar apparatuur om halfgeleiders te maken is door chiptekorten nog altijd erg groot, maar volgens het Veldhovense bedrijf blijft de eigen productiecapaciteit achterlopen. Deze beperking bij 's werelds essentiële producent van machines voor chipproductie is een slecht voorteken voor het wereldwijde chiptekort.
ASML chipproductie
© ASML
ASML

In het eerste kwartaal verkocht ASML voor 3,5 miljard euro aan machines voor chips en aanverwante onderhoudsdiensten. Dat was een jaar eerder nog krap 4,4 miljard euro. Daarbij speelt ook mee dat de chipmachinefabrikant omzet van de verkoop van zijn zeer geavanceerde machines pas in de boeken kan zetten na tests op locaties van klanten. De winst kwam uit op 695 miljoen euro, tegenover 1,3 miljard euro in de eerste drie maanden van 2021. Uitgaven om meer te kunnen produceren namen een hap uit de winst.

Uitbreiding kost veel tijd en geld

"We zien nog altijd dat de vraag naar onze systemen groter is dan onze huidige productiecapaciteit", aldus topman Peter Wennink in een commentaar op de cijfers. Wennink waarschuwde eerder in een interview met zakenkrant Financial Times al dat het veel tijd kost om uit te breiden. Toch was de omzet aan de hoge kant van de eigen verwachtingen van ASML.

De komende tijd verwacht ASML wel veel meer omzet te boeken dan in het voorbije kwartaal. Het bedrijf rekent op 5,1 miljard euro tot 5,3 miljard euro aan opbrengsten en in het eerste kwartaal had het bedrijf voor ruim 7 miljard euro aan bestellingen binnen. Het duurt echter enige tijd om die orders te kunnen vervullen, én het vereist ook eerst geld.

Vechten om schaars personeel

De kosten stijgen bij ASML onder meer doordat er meer personeel nodig is, legt financieel directeur Roger Dassen uit. Omdat het bedrijf vooral zeer hoogopgeleide medewerkers nodig heeft, is er felle concurrentie met andere technologiebedrijven, wat de loonkosten ook opdrijft. Daarnaast stijgen de prijzen voor sommige materialen en onderdelen door schaarste.

ASML maakt de geavanceerdste chipmachines die er voorhanden zijn, zoals die met de hypermoderne EUV-technologie (extreme ultraviolet) die steeds snellere en efficiëntere halfgeleiders kunnen maken. Over de vraag naar die apparatuur maakt het bedrijf zich vooralsnog geen zorgen. Grote klanten als de Taiwanese chipproducent TSMC hebben onlangs investeringen van tientallen miljarden euro's aangekondigd in nieuwe fabrieken.

Van 42 naar 90 stuks

Om die vraag bij te benen wil ASML in 2025 in staat zijn 90 EUV-machines, die zo'n 100 miljoen euro per stuk kosten en zo groot zijn als een bus, af te leveren. Vorig jaar verkocht het bedrijf 42 van dit soort machines.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in