Overslaan en naar de inhoud gaan

Chaos chipproductie dreigt door Shanghai-lockdowns

De langlopende lockdowns in de Chinese stad Shanghai gaan de ICT-industrie raken, voorspellen topmannen van Chinese techbedrijven. Terwijl niet de hele stad nog in lockdown zit, is de impact op werknemers en daarmee bedrijven dermate groot dat verstoring dreigt van toeleveringsketens voor chips. Dit kan het wereldwijde chiptekort weer verergeren.
Apple in Shanghai
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De grote stad Shanghai telt meer dan 25 miljoen inwoners en is ook een belangrijke hub voor productie van chips. De aanlevering van materialen en componenten daarvoor hapert echter door de lockdowns. Daardoor kunnen die productiemiddelen niet altijd op tijd arriveren in fabrieken waar chips worden gemaakt die dan weer worden geleverd aan bijvoorbeeld fabrikanten van elektrische auto's.

Domino-effect

Topbestuurders van Chinese techbedrijven als Xpeng (maker van e-auto's) en Huawei (fabrikant van telecomapparatuur) waarschuwen dat chipafnemers tegen productiestops aan gaan lopen. OEM-bedrijven zullen hun productie in Shanghai moeten stilleggen vanwege problemen in de supply chain als gevolg van de lockdowns. De grote Chinese stad gaat nu - voor bepaalde delen van de metropool - de vierde week van coronalockdowns in, schrijft The Register.

Verstoringen van de toeleveringsketen spelen daar al sinds half april, stelt Huawei-topman Yu Chengdong in een besloten post op het Chinese social network WeChat. Dit raakt niet alleen techproducerende bedrijven in Shanghai zelf, maar heeft een domino-effect voor bedrijven die voor hun eigen producten chips afnemen uit die stad.

Productie voor Apple, Dell, HP

De strenge isolatie thuis die de lokale overheid heeft opgelegd aan inwoners verstoort werk inclusief logistiek. Daarbij is ook vrachtvervoer vanuit andere steden gehinderd; vrachtwagens komen met moeite de door corona getroffen stad in. Grote OEM- en ODM-fabrikanten van computers, smartphones en meer ICT-producten hebben nabij fabrieken en productiecampussen. Dit betreft bijvoorbeeld Quanta Computers, die MacBooks maakt voor Apple maar ook pc's voor Dell, HP, Acer en andere merken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in