Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan apparatuur hindert groeiplannen chipmakers, waarschuwt ASML

De uitbreidingsplannen van verscheidene chipproducenten worden de komende jaren gedwarsboomd door een tekort aan noodzakelijke apparatuur. Daarvoor waarschuwt Peter Wennink, topman van chipmachinemaker ASML in de Britse zakenkrant Financial Times. ASML is een dominante speler op de wereldmarkt als het gaat om machines waarmee geavanceerde chips kunnen worden gemaakt.
ASML chipproductie
© ASML
ASML

Wennink voorziet voor dit jaar en voor volgend jaar tekorten. "Wij zullen dit jaar meer machines exporteren in vergelijking met afgelopen jaar. En ook volgend jaar worden het er meer. Maar het zal niet genoeg zijn om aan de grote vraag te voldoen", aldus de ASML-baas. Om de capaciteit met 50 procent uit te breiden heeft ook ASML tijd nodig, vertelt Wennink.

Hoe capaciteit opvoeren?

ASML is erg succesvol met de verkoop van zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. Het bedrijf levert ook minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips en ondersteunende diensten zoals software-updates om bestaande machines efficiënter te maken.

Volgens Wennink wordt momenteel met leveranciers bekeken hoe de capaciteit kan worden opgevoerd. De topman meent dat het nog niet duidelijk is op welke schaal investeringen nodig zijn. ASML heeft zevenhonderd productgerelateerde leveranciers, waarvan er tweehonderd essentieel zijn.

Miljardenplannen van chipmakers

De opmerkingen van de ASML-topman in de Financial Times komen op het moment dat chipproducenten wereldwijd nieuwe investeringen aankondigen om de productie op te kunnen voeren. Zo kondigde chipmaker Intel aan voor tientallen miljarden dollars te investeren in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Het Taiwanese TSMC heeft het over 100 miljard dollar in de komende drie jaar. Samsung uit Zuid-Korea plant een investering van 150 miljard dollar. Analisten verwachten dat de markt tegen 2030 zal zijn verdubbeld tot 1 biljoen dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in