Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders met criminele 'cyberbunker' krijgen celstraffen

Vier Nederlanders, drie Duitsers en een Bulgaar zijn in Duitsland veroordeeld voor het opzetten van een geheim computercentrum voor criminelen in een oude bunker van de NAVO. De 62-jarige Nederlandse bendeleider kreeg de langste straf: vijf jaar en negen maanden. Zijn zoon moet vier jaar en drie maanden de cel in. De rest, onder wie een vrouw, kreeg lagere straffen.
Hamer rechter
© Shutterstock
Shutterstock

De criminelen hadden ruim vierhonderd krachtige servers in de onderaardse bunker geïnstalleerd. Het computercentrum werd gebruikt voor communicatie via het darknet, het deel van het internet waar veel strafbare praktijken plaatsvinden. Via de servers liepen allerlei illegale websites. De zogenoemde cyberbunker werd in 2019 ontdekt en gesloten.

Uiteenlopende misdaden

De veroordeelden maakten bijna een kwart miljoen misdrijven mogelijk, voornamelijk drugstransacties van miljoenen euro's. Daarnaast ging het om het delen van kinderpornografie, transacties met vals geld, gegevensdiefstal, moordopdrachten en grootscheepse cyberaanvallen, zoals op Deutsche Telekom in 2016.

De hoofdrolspeler kocht de cyberbunker in de stad Traben-Trarbach (oostelijk van Luxemburg bij Trier) eind 2013. Hij beweerde dat hij niets wist van de inhoud die op de servers stond. Het proces duurde een jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in