Management

Branche
ziekenhuis

Ministerie wil IT-markt voor de zorg 'gezonder maken'

Samenwerking tussen IT-leveranciers moet beter.

Samenwerking tussen IT-leveranciers moet beter.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de IT-markt voor de zorg ‘gezonder’ maken. Het ministerie moet daarin zelf een rol gaan spelen. Dat meldt minister Ernst Kuipers van VWS in antwoord op Kamervragen van het CDA. Hoe precies, is nog onduidelijk.

NRC meldde onlangs dat Nederlandse ziekenhuizen die gebruikmaken van het informatiesysteem van ChipSoft, dit te duur vinden. Maar overstappen naar een ander systeem kost te veel werk en geld. Het bericht was voor het CDA een aanleiding om Kamervragen te stellen. CDA-Kamerlid Joba van den Berg wil dat er ingegrepen wordt

Daarop gaf minister Kuipers aan dat VWS onderzoekt hoe zorgorganisaties geholpen kunnen worden om hun onderhandelingspositie te verbeteren. De minister verwacht hierover na de zomer meer te kunnen melden.

Samenwerking bevorderen

Ingrijpen gaat de minister nu niet doen. Het is volgens hem aan de zorgorganisaties zelf om IT in te kopen. “Bedrijven mogen een eerlijke prijs vragen voor het leveren van hun producten of diensten, maar er mag geen sprake zijn van misbruik van een economische machtpositie.”

Wat hij wel kan doen is het bevorderen van de samenwerking met en tussen IT-leveranciers. “Samen met vertegenwoordigers van IT-leveranciers, zoals OIZ en NLdigital, ben ik in gesprek om de samenwerking met IT-leveranciers te bevorderen. Ik verwacht uw Kamer ook hierover na de zomer te informeren. Ook een API-strategie in de zorg zal leiden tot bevordering van de interoperabiliteit.”

Geen oneigenlijke praktijken

De minister vindt het van belang dat er geen ‘oneigenlijke praktijken’ plaatsvinden die het overstappen naar een andere leverancier verhinderen of onnodig belemmeren. Hij zet in op standaardisatie die niet alleen interoperabiliteit bevordert, maar ook bijdraagt aan dataportabiliteit.

“Bijvoorbeeld middels Open API’s als onderdeel van de API-strategie in wording. Dit bevordert concurrentie en marktwerking, en kan wisselen van ICT-leverancier vergemakkelijken.” De ACM moet toezien of marktpartijen zich aan de mededingingsregels houden.

Chipsoft 

De minister heeft naar aanleiding van de Kamervragen aan Chipsoft gevraagd in hoeverre het denkt in wettelijke overtreding te zijn. “Uit het artikel van NRC maak ik op dat Chipsoft geen ondernemingsraad heeft. ChipSoft laat desgevraagd weten te denken niet in wettelijke overtreding te zijn, onder andere omdat er binnen het bedrijf sinds begin 2021 een interne Klankbordgroep bestaat, met medewerkers uit alle lagen van onze organisatie.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.