Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-kosten ziekenhuizen blijven toenemen

De ICT-kosten in ziekenhuizen zijn opnieuw toegenomen. De kosten nemen van 4,2 procent toe naar 5,7 procent van de omzet. Gemiddeld nemen de kosten per medewerker met vast dienstverband met 4 procent toe. Dat wordt duidelijk uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners.
ICT bij ziekenhuizen
© Onderzoeksraad voor Veiligheid
Onderzoeksraad voor Veiligheid

"Toenemende digitalisering en mogelijkheden liggen ten grondslag aan de stijgende softwarekosten. Naast het EPD, zorgen onder andere online mogelijkheden voor patiënten, doorontwikkeling en integrale beeldoplossingen en steeds meer noodzaak en aandacht voor data analyse voor management, verantwoordings- en stuurinformatie voor hogere softwarekosten", zo schrijft M&I/Partners in het rapport. 

De formatie van ICT-afdelingen verschuift langzaam, naar meer 'informatisering gerelateerde functies' zoals informatiemanager, adviseur, analist, of architect, zo beschrijft M&I/Partners. Er ontstaan nieuwe rollen zoals Chief Medical Infomation Officers (CMIO’s) en Chief Nusrsing Information Officers (CNIO’s).

IT-infrastructuur vaker uitbesteed

Het percentage kosten voor personeel in de ICT bleef de laatste jaren ongeveer gelijk. Dit jaar stijgen de personeelskosten met 4 procent. Bij ICT-beheer zijn beheertaken meer geautomatiseerd. De rapporteurs stellen ook dat meer ziekenhuizen stappen naar uitbestede infrastructuur maken. "In de afgelopen jaren zijn op infrastructuurgebied (netwerk, opslag en rekenkracht) de capaciteit en performance enorm toegenomen, terwijl tegelijkertijd het aandeel in de ICT-kosten afnam."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee