Beheer

Zakelijke software
ziekenhuizen

ICT-kosten ziekenhuizen blijven toenemen

Ziekenhuizen besteden infrastructuur meer uit

7 januari 2021

Ziekenhuizen besteden infrastructuur meer uit

De ICT-kosten in ziekenhuizen zijn opnieuw toegenomen. De kosten nemen van 4,2 procent toe naar 5,7 procent van de omzet. Gemiddeld nemen de kosten per medewerker met vast dienstverband met 4 procent toe. Dat wordt duidelijk uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners.

"Toenemende digitalisering en mogelijkheden liggen ten grondslag aan de stijgende softwarekosten. Naast het EPD, zorgen onder andere online mogelijkheden voor patiënten, doorontwikkeling en integrale beeldoplossingen en steeds meer noodzaak en aandacht voor data analyse voor management, verantwoordings- en stuurinformatie voor hogere softwarekosten", zo schrijft M&I/Partners in het rapport. 

De formatie van ICT-afdelingen verschuift langzaam, naar meer 'informatisering gerelateerde functies' zoals informatiemanager, adviseur, analist, of architect, zo beschrijft M&I/Partners. Er ontstaan nieuwe rollen zoals Chief Medical Infomation Officers (CMIO’s) en Chief Nusrsing Information Officers (CNIO’s).

IT-infrastructuur vaker uitbesteed

Het percentage kosten voor personeel in de ICT bleef de laatste jaren ongeveer gelijk. Dit jaar stijgen de personeelskosten met 4 procent. Bij ICT-beheer zijn beheertaken meer geautomatiseerd. De rapporteurs stellen ook dat meer ziekenhuizen stappen naar uitbestede infrastructuur maken. "In de afgelopen jaren zijn op infrastructuurgebied (netwerk, opslag en rekenkracht) de capaciteit en performance enorm toegenomen, terwijl tegelijkertijd het aandeel in de ICT-kosten afnam."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.