Innovatie & Strategie

Windows
Windows 11

Microsoft verwijdert kritische reacties op hoge Windows 11-eisen

Kritiek op systeemeisen Windows 11 niet meer zichtbaar op YouTube.

© Microsoft
5 augustus 2021

Kritiek op systeemeisen Windows 11 niet meer zichtbaar op YouTube.

Microsoft ontvangt veel negatieve reacties op een YouTube-video waarin een topvrouw antwoord geeft op vragen over de hoge eisen van Windows 11. Het bedrijf heeft de kritische reacties daarom verwijderd, maar de verhouding tussen duimpjes omhoog en omlaag spreekt boekdelen. 

De betreffende YouTube-video - hier te bekijken - heeft op moment van schrijven bijna 4000 duimpjes omlaag, van mensen die de video dus niet waarderen. Slechts 181 mensen hebben een duimpje omhoog gegeven als teken van waardering. Een opvallende verhouding, die volgens het doorgaans goedgeïnformeerde Windows Central te wijten is aan de aanpak van Microsoft. 

Censuur

Het bedrijf stelde YouTube-gebruikers in eerste instantie in staat om te reageren onder de video, maar heeft die mogelijkheid later uitgeschakeld. Dit betekent dat alle bestaande reacties ook verdwenen zijn. Microsoft heeft hier mogelijk voor gekozen omdat veruit de meeste reacties kritisch waren, meldt Windows Central. De site heeft reacties van gebruikers op tijd kunnen bekijken en die waren veelal negatief. Met name op de hoge systeemeisen die Windows 11 stelt aan bestaande computers. Sommige gebruikers gaven aan te vermoeden dat Microsoft de systeemeisen bewust hoog heeft gemaakt om de verkoop van computers aan te jagen. Computers met het Windows-besturingssysteem leveren Microsoft licentievergoedingen op. 

Microsoft verdedigt systeemeisen Windows 11

In de beruchte video geeft Microsoft Program Manager Aria Carley antwoord op vragen van zogeheten Microsoft Tech Community-gebruikers. Veel vragen gingen als gezegd over de systeemeisen van Windows 11, die strenger zijn dan verwacht. Zo vereist Windows 11 onder andere TPM 2.0-ondersteuning, waardoor veel oudere computers met verder geschikte hardware blijven hangen op Windows 10. 

Carley zegt in de video dat deze situatie 'zuigt' voor getroffen gebruikers maar dat er geen manier komt om toch te upgraden. "Group policy gaat het niet mogelijk maken om de hardware-eisen van Windows 11 te omzeilen. We blijven je blokkeren om te upgraden om er zeker van te zijn dat je apparaten ondersteuning blijven krijgen en veilig blijven", zegt ze. 

Meer over Windows 11

Microsoft ging al eerder door het stof vanwege de knullige compatibiliteitscheck voor Windows 11. Die is vervolgens verduidelijkt, maar dus ook strenger geworden. Wie als professionele IT'er Windows 11 al wil uitproberen, kan sinds eind juli de eerste Beta Channel-versie installeren. Windows 11 verschijnt vanaf dit najaar als gratis upgrade voor geschikte Windows 10-computers. Op nieuwe computers wordt de elfde versie vanaf eind dit jaar standaard geïnstalleerd. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
7
Reacties
AbRe 04 november 2021 16:27

Microsoft gijzelt klant? De informatie van Microsoft die ik tot nu toe heb gelezen geeft mij de indruk dat ik Windows 11 niet zonder Internet verbinding zal kunnen gebruiken. Dan wel dat het mij zeer moeilijk wordt gemaakt. Het besturingsprogramma dat ik op mijn PC nodig heb moet te allen tijde zonder Internet verbinding kunnen werken! De verplichting van het gebruik van een Microsoft-account riekt eveneens naar het gijzelen van de klant. Daarnaast ben ik geen Cloud-fan. Mijn bestanden staan veilig op eigen opslagmedia inclusief aparte back-up! Geen Internet verbinding en je loopt het risico niet bij je bestanden te kunnen. Als klant moet je niet afhankelijk zijn van techbedrijven die je aanraden cloudopslag te gebruiken. Het verhaal dat je overal bij je bestanden kunt is ronduit een broodje aap verhaal, want geen Internet wanneer je je apparaat bij je hebt, betekent dat je helemaal niet bij je bestanden kunt komen. Een eigen meegenomen opslag-apparaat is altijd een betere keuze. Een goede reden om afscheid te nemen van Microsoft met hun besturingsprogramma.

Bop 28 september 2021 17:48

Wat was het ook alweer?
'Windows 10 forever'?

David Abrahams 30 augustus 2021 12:51

Dit is uitsluitend bedoeld om de computer verkoop te stimuleren met OEM licenties tot gevolg. Ik heb ook mijn keuze gemaakt.... Overgang naar Win 11 zou mij 6 PC's en laptops kosten die allemaal nog goed en vlot al mijn software draaien en zelfs kunnen dienen als DAW.
Dus.... Linux Rulz (althans als vervanger van Windows)

JF CHIVRACQ 06 augustus 2021 18:01

@M. Commandeur, Logica in de Versioning is er wel, van 7 / 8 / [9] / 10 / 11...
Alleen "Win9" kon niet gebruikt worden wegens "Win95" + "Win98" met veel Scripts Scripts die beide Versies detecteerden en samen afhandelden met _Win9*_ of _Win9?_ (Wildcards) waarmee ook "Win9" meegenomen was geweest...

M. Commandeur 06 augustus 2021 14:16

Windows 7, 8, 10, ... 13 dus!
Maar Microsoft heeft niets met logica dus noemt men het 11.
Dat van het aanjagen van de verkoop van computers en daarmee Windows-licenties klopt zolang het zo moeilijk blijft om aan MS-licentievrije hardware te komen om er (zelf) het populairder wordende Linux op te installeren. Het is heel lastig een computer te kopen zonder stiekum geld af te dragen aan deze te machtige firma. Verkopers beseffen dit vaak niet, ook zij verdienen er nl. op.

W.J. Triel 06 augustus 2021 10:57

Heel mooi dat Microsoft met Windows 11 komt; maar ik heb mijn keuze al gemaakt. Ik blijf voorlopig wel Windows 10 gebruiken. Iets zegt me, dat Windows 11 heel, heel veel kleine kwaaltjes in zich heeft, waarbij je misschien zelfs al je data, wat van jouw is, niet meer beschikbaar of toegang daarvoor meer op heb . Oftewel, tijd om te kijken naar andere alternatieven !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.