Innovatie & Strategie

Personal Tech
VR/AR-headsets Zuckerberg

'Meta's AR-headset voor bedrijfsgebruik legt de prijslat hoog'

Meta-concurrent voor Microsoft HoloLens en aankomende Apple-headset.

Zuckerberg presenteert VR-brillen Oculus © Oculus
7 juli 2022

Meta-concurrent voor Microsoft HoloLens en aankomende Apple-headset.

Nieuwe cyberbril van Facebook-moeder Meta voor zakelijk gebruik gaat Meta Quest Pro heten en krijgt een prijskaartje van meer dan 1000 dollar. Eerstgenoemde lek over de aankomende zakelijke AR/VR-headset komt uit code van de iPhone-app voor het instellen van die nieuwe Meta-hardware. Het tweede lek is afkomstig van een anonieme bron van persbureau Bloomberg.

De aankomende high-end headset (codenaam: Project Cambria) van Meta is bedoeld voor zowel virtual reality (VR) als ook augmented reality (AR). Voor laatstgenoemde is het apparaat niet alleen voorzien van krachtige chips maar ook van extern gerichte camera's met hoge resolutie, en tracking voor oogbewegingen van de drager. Daarnaast heeft Cambria high-res schermen waarop virtuele werelden maar ook de aangevulde fysieke wereld wordt weergegeven.

Meer dan prijsverdubbeling

Een preview van de Cambria-headset is eind vorig jaar al gegeven door Meta. Nu komt naar buiten dat het apparaat Meta Quest Pro gaat heten. Die naam is aangetroffen in de code van de app die Meta maakt voor iPhones, waarmee dan de headset valt in te stellen, meldt Bloomberg nu. Ontwikkelaar Steve Moser heeft dit ontdekt in de configuratie om een controller te koppelen aan de nieuwe headset.

Verder meldt een ingewijde aan Bloomberg dat de Quest Pro meer dan 1000 dollar gaat kosten. De in oktober 2020 uitgebrachte Oculus Quest 2 (inmiddels hernoemd naar Meta Quest 2) kost zo'n 300 dollar (349 euro). Dat is dan voor het instapmodel met 128GB aan opslagruimte. Het model met 256B is verkrijgbaar voor zo'n 400 dollar (449 euro), maar aanbiedingen duiken soms op. De aankomende Quest Pro gaat 'meer' opslag krijgen, maar het is nog onbekend hoeveel dat dan zal zijn.

Marktverstoorder Apple

Meta heeft officieel geen commentaar op dit nieuws. Waarschijnlijk wordt de officiële naam na de zomervakantie pas officieel onthuld. Tot op heden doet Meta/Facebook dergelijke hardware-aankondigingen altijd in oktober. Volgens geruchten zou in oktober dit jaar de Quest 3 worden onthuld. Het lijkt er nu echter op dat dat dan de Quest Pro zal zijn. Die krachtigere en flink duurdere headset is bedoeld voor gebruik bij zakelijke toepassingen, in plaats van gebruik door consumenten voor entertainment.

Ondertussen heeft Apple laatst zijn bestuur een voorproefje gegeven van de eigen AR/VR-headset, meldde Bloomberg in mei. Naar verwachting wordt Apple's eerste nieuwe product sinds zijn Watch gelijk een high-end apparaat, met krachtige en toch ook energiezuinige ARM-processor die de iPhone-maker zelf ontwerpt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.